4 propozycje
Makaron to jeden z najbardziej lubianych w kuchni składników. Jest łatwy do przygotowania, szybko się gotuje, a zrobione z niego dania smakują każdemu. Tak naprawdę przepisów na potrawy z makaronem jest nieskończona ilość. Możemy do niego dodawać praktycznie wszystko. Oto kilka naszych propozycji na dania z makaronem, które zrobimy w mniej niż pół godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Penne z cukinią
Do makaronu możemy dodać wiele warzyw, ale jednym z najbardziej pasujących jest cukinia, najlepiej młoda, jędrna i soczysta. Składniki: makaron penne, cukinia, czosnek, ser pleśniowy, śmietana, oliwa, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię kroimy na półplasterki, blanszujemy we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, wlewamy śmietanę, wrzucamy kawałki sera i gotujemy aż ser się rozpuści. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy cukinię i makaron, mieszamy i podajemy od razu.
Letnie spaghetti
To przepis na makaron ze szpinakiem, ale możemy również przygotować w ten sam sposób makaron z sałatą rzymską lub z rukolą. Potrzebujemy: spaghetti, świeży szpinak, czosnek, ser pleśniowy, oliwę, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na oliwie szklimy posiekany czosnek, wrzucamy szpinak, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy chwilę. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z makaronem.
Tagliatelle z chili
Jeśli lubicie ostre smaki, ten makaron na pewno będzie wam smakował. Składniki: makaron tagliatelle, papryczka chili, czosnek, świeży imbir, słodka śmietana, starta skórka z cytryny, oliwa, sól. Makaron gotujemy. Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, posiekane chili i starty imbir. Wlewamy śmietanę, lekko solimy, mieszamy, dodajemy makaron, skórkę z cytryny i gotowe.
Makaron z czosnkiem
To klasyczne włoskie danie jest nie tylko smaczne, ale dziecinnie proste do przygotowania. Potrzebujemy: makaron (najlepiej spaghetti), pół główki czosnku, suszone chili, oliwę, sól, cukier, ser pecorino. Czosnek obieramy, kroimy na pół wzdłuż ząbków i podsmażamy na oliwie, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy pokruszone papryczki, sól i szczyptę i cukru. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy posypując serem.