Trwa ładowanie...
d41h64e
d41h64e

Szybka szarlotka sypana

Przepis
3.9
(94 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
d41h64e
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 140 g cukru brązowego
  • 130 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
  • 170 g kaszy manny (wykorzystana kasza manna orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,1 kg kwaśnych jabłek
  • 130 g masła (najlepiej klarowanego)
Przepis

Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Resztę masła wkładamy do zamrażalnika.

Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odmierzamy ok. 1 szklankę mieszanki i wysypujemy nią równo dno tortownicy.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na pół i rozkładamy na sypkiej mieszance. Owoce posypujemy równo resztą sypkiej mieszanki, na wierzchu układamy druga porcję startych jabłek.

Na całość ścieramy na tarce wyjęte z zamrażalnika masło.

Pieczemy 50 minut w 190 stopniach C lub w 175 w opcji "termoobieg".

Podajemy z listkami melisy i opcjonalnie z gałką lodów waniliowych

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

d41h64e
Szybka szarlotka sypana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d41h64e
d41h64e

d41h64e
d41h64e
d41h64e