- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 140 g cukru brązowego
- 130 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
- 170 g kaszy manny (wykorzystana kasza manna orkiszowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,1 kg kwaśnych jabłek
- 130 g masła (najlepiej klarowanego)
Przepis
Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Resztę masła wkładamy do zamrażalnika.
Przepis
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odmierzamy ok. 1 szklankę mieszanki i wysypujemy nią równo dno tortownicy.
Przepis
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na pół i rozkładamy na sypkiej mieszance. Owoce posypujemy równo resztą sypkiej mieszanki, na wierzchu układamy druga porcję startych jabłek.
Przepis
Na całość ścieramy na tarce wyjęte z zamrażalnika masło.
Przepis
Pieczemy 50 minut w 190 stopniach C lub w 175 w opcji "termoobieg".
Przepis
Podajemy z listkami melisy i opcjonalnie z gałką lodów waniliowych
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl