Szybka szarlotka sypana
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 140 g cukru brązowego
- 130 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
- 170 g kaszy manny (wykorzystana kasza manna orkiszowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,1 kg kwaśnych jabłek
- 130 g masła (najlepiej klarowanego)
Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Resztę masła wkładamy do zamrażalnika.
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odmierzamy ok. 1 szklankę mieszanki i wysypujemy nią równo dno tortownicy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na pół i rozkładamy na sypkiej mieszance. Owoce posypujemy równo resztą sypkiej mieszanki, na wierzchu układamy druga porcję startych jabłek.
Na całość ścieramy na tarce wyjęte z zamrażalnika masło.
Pieczemy 50 minut w 190 stopniach C lub w 175 w opcji "termoobieg".
Podajemy z listkami melisy i opcjonalnie z gałką lodów waniliowych
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze