Szybka sałatka z kaszą bulgur, szparagami i fetą
Taka sałatka jest idealna na bezmięsny obiad lub kolację. Sycąca kasza bulgur i słona feta, połączone z suszonymi pomidorami i orzechami tworzą smakowitą kompozycję. Szybko, pysznie i lekko. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 50 g nieugotowanej kaszy bulgur
- 3-4 zielone szparagi w zależności od wielkości
- 50 g sera feta
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- 5 pomidorków koktajlowych
- duża szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami lub 1 pomidor suszony drobno pokrojony
- 1-2 cebulki dymki lub szczypiorek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
Wsyp kaszę do kubka (szklanki), zobacz do jakiej wysokości sięga. Wsyp kaszę do garnka i dolej dwa razy większą ilość wody. Gotuj pod przykryciem około 6-8 minut (w zależności od rodzaju), zdejmij z ognia, odłóż na chwilę i przestudź.
Szparagi ugotuj pionowo w wodzie przez około 6 minut, podziel na mniejsze kawałki.
Ser feta podziel na kawałki lub kostki, skrop połową oliwy i dodaj przyprawę z suszonymi pomidorami, odłóż.
Połącz sok z cytryny z pozostałą oliwą. Pokrój pomidorki na połówki a dymkę na mniejsze kawałki.
Rozłóż kasze na talerzu, dodaj rukolę, pomidorki i sos cytynowo-oliwny, zamieszaj.
Poukładaj szparagi, fetę i posyp orzechami oraz dymką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze