Trwa ładowanie...
d2lff7n
d2lff7n

Szybka sałatka z kaszą bulgur, szparagami i fetą

Przepis

Taka sałatka jest idealna na bezmięsny obiad lub kolację. Sycąca kasza bulgur i słona feta, połączone z suszonymi pomidorami i orzechami tworzą smakowitą kompozycję. Szybko, pysznie i lekko. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl.

2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Szybka sałatka z kaszą bulgur, szparagami i fetą
O Pietruszka
Składniki
  • 50 g nieugotowanej kaszy bulgur
  • 3-4 zielone szparagi w zależności od wielkości
  • 50 g sera feta
  • garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • duża szczypta przyprawy z suszonymi pomidorami lub 1 pomidor suszony drobno pokrojony
  • 1-2 cebulki dymki lub szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
Przepis

Wsyp kaszę do kubka (szklanki), zobacz do jakiej wysokości sięga. Wsyp kaszę do garnka i dolej dwa razy większą ilość wody. Gotuj pod przykryciem około 6-8 minut (w zależności od rodzaju), zdejmij z ognia, odłóż na chwilę i przestudź.

Szparagi ugotuj pionowo w wodzie przez około 6 minut, podziel na mniejsze kawałki.

Ser feta podziel na kawałki lub kostki, skrop połową oliwy i dodaj przyprawę z suszonymi pomidorami, odłóż.

Połącz sok z cytryny z pozostałą oliwą. Pokrój pomidorki na połówki a dymkę na mniejsze kawałki.

Rozłóż kasze na talerzu, dodaj rukolę, pomidorki i sos cytynowo-oliwny, zamieszaj.

Poukładaj szparagi, fetę i posyp orzechami oraz dymką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybka sałatka z kaszą bulgur, szparagami i fetą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d2lff7n
d2lff7n
d2lff7n
d2lff7n
Więcej tematów
d2lff7n