Szybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanem

Prostota i doskonały smak - te dwa określenia najlepiej opisują nasze danie. Do przygotowania tego niezwykle aromatycznego i sycącego makaronu potrzebujesz jedynie 15 minut i kilku składników, które z pewnością masz pod ręką. A zatem na co czekasz?

Szybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanemSzybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 cytryna
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 6 łyżek masła
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cytrynę sparz i wyszoruj, zetrzyj skórkę. Ugotuj makaron al dente w większej ilości osolonej wody.
  • Wlej śmietanę na patelnię, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej. Dodawaj po łyżce masło, aż się całkowicie rozpuści.
  • Zdejmij z ognia. Gdy makaron będzie „al dente”, dodaj kilka łyżek wody, w której się gotował, a następnie przełóż go na patelnię ze śmietaną i skórką z cytryny.
  • Podgrzewaj na małym ogniu i dodaj parmezan. Jeśli sos wygląda na zbyt gęsty, dodaj trochę więcej płynu po gotowaniu makaronu.
  • Dodaj sok z jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany