Trwa ładowanie...
d4j32a5

Szybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanem

Przepis

Prostota i doskonały smak - te dwa określenia najlepiej opisują nasze danie. Do przygotowania tego niezwykle aromatycznego i sycącego makaronu potrzebujesz jedynie 15 minut i kilku składników, które z pewnością masz pod ręką. A zatem na co czekasz?

d4j32a5
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 cytryna
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 6 łyżek masła
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cytrynę sparz i wyszoruj, zetrzyj skórkę. Ugotuj makaron al dente w większej ilości osolonej wody.
  • Wlej śmietanę na patelnię, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej. Dodawaj po łyżce masło, aż się całkowicie rozpuści.
  • Zdejmij z ognia. Gdy makaron będzie „al dente”, dodaj kilka łyżek wody, w której się gotował, a następnie przełóż go na patelnię ze śmietaną i skórką z cytryny.
  • Podgrzewaj na małym ogniu i dodaj parmezan. Jeśli sos wygląda na zbyt gęsty, dodaj trochę więcej płynu po gotowaniu makaronu.
  • Dodaj sok z jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Gotowe!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
Więcej tematów
d4j32a5