Szybciej się nie da. Przepis na makaron z cytryną i parmezanem
Prostota i doskonały smak - te dwa określenia najlepiej opisują nasze danie. Do przygotowania tego niezwykle aromatycznego i sycącego makaronu potrzebujesz jedynie 15 minut i kilku składników, które z pewnością masz pod ręką. A zatem na co czekasz?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cytrynę sparz i wyszoruj, zetrzyj skórkę. Ugotuj makaron al dente w większej ilości osolonej wody.
- Wlej śmietanę na patelnię, dodaj skórkę z cytryny i podgrzej. Dodawaj po łyżce masło, aż się całkowicie rozpuści.
- Zdejmij z ognia. Gdy makaron będzie „al dente”, dodaj kilka łyżek wody, w której się gotował, a następnie przełóż go na patelnię ze śmietaną i skórką z cytryny.
- Podgrzewaj na małym ogniu i dodaj parmezan. Jeśli sos wygląda na zbyt gęsty, dodaj trochę więcej płynu po gotowaniu makaronu.
- Dodaj sok z jednej cytryny, dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Gotowe!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl