Trwa ładowanie...
23-06-2014 10:43

Szwedzi mistrzami Europy w BBQ

W Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ

Szwedzi mistrzami Europy w BBQŹródło: KRe/kuchnia.wp.pl
d2y0ihl
d2y0ihl

. Barbecue od tradycyjnego grillowania różni się tym, że potrawy są przygotowywane w niższej temperaturze na drewnie i węglu. Liczy się również czas przyrządzania potraw, który jest dłuższy (powyżej 7 minut). Do zawodów przystąpiło ponad 40 drużyn, które dodatkowo wzięły udział w paradzie ulicami Ustki.

W doskonałej atmosferze, profesjonaliści z całej Europy przygotowali dania w kategoriach: homeland (kuchnia regionalna), kurczaki, ryby, wieprzowina, żeberka, wołowina i deser. Nad poziomem całego wydarzenia czuwał Grzegorz Kazubski – prezes Polskiego Stowarzyszenia BBQ. Wyboru zwycięzców dokonało profesjonalne jury. Wszystkie potrawy były dostarczane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, oznaczonych kodami, co gwarantowało sprawiedliwą rywalizację.

Jedną z największych niespodzianek zawodów było mięso z renifera, czyli danie przygotowane przez drużynę z Norwegii. Dzięki tej potrawie zwyciężyli w kategorii homeland. Specjalną kategorię fun wygrała polska drużyna Farutex, która pracowała w pięknym stoisku ozdobionym grafikami pin-up girls. Najlepsze ryby przygotowali Duńczycy, kurczaka i wieprzowinę - połączona drużyna Austrii i Niemiec, żeberka - Dragon BBQ z Niemiec. W kategoriach wołowina i deser zwyciężyli reprezentanci Szwecji. W ogólnej klasyfikacji, trzecie miejsce zajęła drużyna austriacko - niemiecka Grill and Chill, drugie –reprezentacja Estonii. Zwycięzcami zostali Szwedzi. Mistrzostwa Europy BBQ odbywają się co dwa lata, ostatnie miały miejsce w Belgii.

Przy okazji zawodów nagrodzono zwycięzców BBQ z Polski. Trzecie miejsce zajęła drużyna Farutex, drugie - BBQ Poland, pierwsze – Qubus Hotel.

d2y0ihl

Wydarzeniami towarzyszącymi były wieczorne koncerty w pięknym amfiteatrze Doliny Charlotty. Wystąpiły: Ewelina Lisowska, Sandra, Patrycja Markowska i Jennifer Rush. Piękny kompleks w okolicach Słupska okazał się doskonałym miejscem, gdzie w naturalnej scenerii wielbiciele BBQ mogli cieszyć się, swoją największą pasją. Grzegorz Kazubski podkreśla, że w profesjonalnym Barbecue liczy się zasada „4f” – fire (ogień), fun (zabawa), food (jedzenie), fireindship (przyjaźń). Z pewnością żadnej z tych rzeczy nie zabrakło podczas tegorocznych Mistrzostw Europy w BBQ.

d2y0ihl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y0ihl
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj