Szwedzi mistrzami Europy w BBQ

W Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ

Szwedzi mistrzami Europy w BBQ
Źródło zdjęć: © KRe/kuchnia.wp.pl
SKOMENTUJ

. Barbecue od tradycyjnego grillowania różni się tym, że potrawy są przygotowywane w niższej temperaturze na drewnie i węglu. Liczy się również czas przyrządzania potraw, który jest dłuższy (powyżej 7 minut). Do zawodów przystąpiło ponad 40 drużyn, które dodatkowo wzięły udział w paradzie ulicami Ustki.

W doskonałej atmosferze, profesjonaliści z całej Europy przygotowali dania w kategoriach: homeland (kuchnia regionalna), kurczaki, ryby, wieprzowina, żeberka, wołowina i deser. Nad poziomem całego wydarzenia czuwał Grzegorz Kazubski – prezes Polskiego Stowarzyszenia BBQ. Wyboru zwycięzców dokonało profesjonalne jury. Wszystkie potrawy były dostarczane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, oznaczonych kodami, co gwarantowało sprawiedliwą rywalizację.

Jedną z największych niespodzianek zawodów było mięso z renifera, czyli danie przygotowane przez drużynę z Norwegii. Dzięki tej potrawie zwyciężyli w kategorii homeland. Specjalną kategorię fun wygrała polska drużyna Farutex, która pracowała w pięknym stoisku ozdobionym grafikami pin-up girls. Najlepsze ryby przygotowali Duńczycy, kurczaka i wieprzowinę - połączona drużyna Austrii i Niemiec, żeberka - Dragon BBQ z Niemiec. W kategoriach wołowina i deser zwyciężyli reprezentanci Szwecji. W ogólnej klasyfikacji, trzecie miejsce zajęła drużyna austriacko - niemiecka Grill and Chill, drugie –reprezentacja Estonii. Zwycięzcami zostali Szwedzi. Mistrzostwa Europy BBQ odbywają się co dwa lata, ostatnie miały miejsce w Belgii.

Przy okazji zawodów nagrodzono zwycięzców BBQ z Polski. Trzecie miejsce zajęła drużyna Farutex, drugie - BBQ Poland, pierwsze – Qubus Hotel.

Wydarzeniami towarzyszącymi były wieczorne koncerty w pięknym amfiteatrze Doliny Charlotty. Wystąpiły: Ewelina Lisowska, Sandra, Patrycja Markowska i Jennifer Rush. Piękny kompleks w okolicach Słupska okazał się doskonałym miejscem, gdzie w naturalnej scenerii wielbiciele BBQ mogli cieszyć się, swoją największą pasją. Grzegorz Kazubski podkreśla, że w profesjonalnym Barbecue liczy się zasada „4f” – fire (ogień), fun (zabawa), food (jedzenie), fireindship (przyjaźń). Z pewnością żadnej z tych rzeczy nie zabrakło podczas tegorocznych Mistrzostw Europy w BBQ.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki