Szwedzi mistrzami Europy w BBQ

W Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ

Obraz
Źródło zdjęć: © KRe/kuchnia.wp.pl

. Barbecue od tradycyjnego grillowania różni się tym, że potrawy są przygotowywane w niższej temperaturze na drewnie i węglu. Liczy się również czas przyrządzania potraw, który jest dłuższy (powyżej 7 minut). Do zawodów przystąpiło ponad 40 drużyn, które dodatkowo wzięły udział w paradzie ulicami Ustki.

W doskonałej atmosferze, profesjonaliści z całej Europy przygotowali dania w kategoriach: homeland (kuchnia regionalna), kurczaki, ryby, wieprzowina, żeberka, wołowina i deser. Nad poziomem całego wydarzenia czuwał Grzegorz Kazubski – prezes Polskiego Stowarzyszenia BBQ. Wyboru zwycięzców dokonało profesjonalne jury. Wszystkie potrawy były dostarczane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, oznaczonych kodami, co gwarantowało sprawiedliwą rywalizację.

Jedną z największych niespodzianek zawodów było mięso z renifera, czyli danie przygotowane przez drużynę z Norwegii. Dzięki tej potrawie zwyciężyli w kategorii homeland. Specjalną kategorię fun wygrała polska drużyna Farutex, która pracowała w pięknym stoisku ozdobionym grafikami pin-up girls. Najlepsze ryby przygotowali Duńczycy, kurczaka i wieprzowinę - połączona drużyna Austrii i Niemiec, żeberka - Dragon BBQ z Niemiec. W kategoriach wołowina i deser zwyciężyli reprezentanci Szwecji. W ogólnej klasyfikacji, trzecie miejsce zajęła drużyna austriacko - niemiecka Grill and Chill, drugie –reprezentacja Estonii. Zwycięzcami zostali Szwedzi. Mistrzostwa Europy BBQ odbywają się co dwa lata, ostatnie miały miejsce w Belgii.

Przy okazji zawodów nagrodzono zwycięzców BBQ z Polski. Trzecie miejsce zajęła drużyna Farutex, drugie - BBQ Poland, pierwsze – Qubus Hotel.

Wydarzeniami towarzyszącymi były wieczorne koncerty w pięknym amfiteatrze Doliny Charlotty. Wystąpiły: Ewelina Lisowska, Sandra, Patrycja Markowska i Jennifer Rush. Piękny kompleks w okolicach Słupska okazał się doskonałym miejscem, gdzie w naturalnej scenerii wielbiciele BBQ mogli cieszyć się, swoją największą pasją. Grzegorz Kazubski podkreśla, że w profesjonalnym Barbecue liczy się zasada „4f” – fire (ogień), fun (zabawa), food (jedzenie), fireindship (przyjaźń). Z pewnością żadnej z tych rzeczy nie zabrakło podczas tegorocznych Mistrzostw Europy w BBQ.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska