Börek na dwa sposoby

Kuchnia Jerozolimy nie ma granic… i ta książka kucharska też nie! Są w niej przepisy m.in. na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel czy börek. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.

BörekBörek
oprac. Katarzyna Gileta

Börek z fetą i szpinakiem:

  • 1 cebula
  • 1 opakowanie fety, 150 g
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego, 200 g ( jeśli używasz mrożonego, uprzednio całkiem go rozmroź)
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania sezam

Börek z ziemniakami:

  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania
  • 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie ciasta filo sezam

Börek z fetą i szpinakiem:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, a potem pod- smaż ją na sporej ilości oliwy na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Pokrusz fetę, dodaj do szpinaku i wy- mieszaj w dużej misce. Najprościej zrobić to rękami. Dodaj cebulę, sumak i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku – używaj jednego arkusza. Możesz też użyć kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.

Börek z ziemniakami:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Utłucz ziemniaki na gładką masę, wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dopraw solą.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku, używaj jednego arkusza, a kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja