Börek na dwa sposoby

Kuchnia Jerozolimy nie ma granic… i ta książka kucharska też nie! Są w niej przepisy m.in. na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel czy börek. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.

BörekBörek
oprac. Katarzyna Gileta

Börek z fetą i szpinakiem:

  • 1 cebula
  • 1 opakowanie fety, 150 g
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku lub opakowanie mrożonego, 200 g ( jeśli używasz mrożonego, uprzednio całkiem go rozmroź)
  • 1 łyżka sumaku
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania sezam

Börek z ziemniakami:

  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia i smarowania
  • 1 łyżka tymianku (świeżego lub suszonego)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie ciasta filo sezam

Börek z fetą i szpinakiem:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, a potem pod- smaż ją na sporej ilości oliwy na małym ogniu. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • Pokrusz fetę, dodaj do szpinaku i wy- mieszaj w dużej misce. Najprościej zrobić to rękami. Dodaj cebulę, sumak i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku – używaj jednego arkusza. Możesz też użyć kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.

Börek z ziemniakami:

  • Nastaw piekarnik na 200 st. C.
  • Obierz i poszatkuj cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Utłucz ziemniaki na gładką masę, wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dopraw solą.
  • Odpakuj ciasto i rozwiń je. Jeśli chcesz więcej nadzienia w każdym placku, używaj jednego arkusza, a kilku arkuszy naraz, jeżeli wolisz więcej ciasta niż nadzienia.
  • Nałóż nadzienie na środek arkusza, po 4–5 łyżek, zwiń ciasto w długą kiełbaskę, a potem zwijaj od środka na zewnątrz, żeby powstał płaski ślimak.
  • Ułóż ślimaki na blaszce, posmaruj oliwą i posyp sezamem. Piecz przez 20–30 minut, aż się zrumienią.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru