Trwa ładowanie...
d1l91os
14-03-2022 12:29

Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki

Przepis

Sznycle to jedna z tych propozycji, które doskonale sprawdzą się na pyszny i szybki obiad. Klasyczny sznycel po wiedeńsku przygotowuje się z plastrów cienko rozbitej cielęciny. Wypróbujcie koniecznie.

d1l91os
2.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: SASIWIMOL K.
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • 80 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 800 g cielęciny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki po alpejsku:

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry sera do raclette
  • 8 plastrów boczku
Przepis
  • Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka.
  • Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną.
  • Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło.
  • Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami.
  • Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką.
  • Piecz ok. 20 minut w 180 st .

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sznycel po wiedeńsku i alpejskie ziemniaczki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l91os
d1l91os
d1l91os
d1l91os
Więcej tematów
d1l91os