Trwa ładowanie...
d2a3foh
20-06-2020 22:44

Szczawiowa. Najlepsza wiosenna zupa

Przepis

Nasze babcie i mamy gotowały zupę szczawiową bardzo często, później została trochę zapomniana. Przyczyniła się do tego nienajlepsza opinia o jej kluczowym składniku, czyli szczawiu – bogatym źródle kwasu szczawiowego, którego nadmiar może przyczyniać się m.in. do powstawania kamieni nerkowych. Jednak dostarcza też wielu cennych składników odżywczych, a poza tym ma niepowtarzalny, lekko kwaśny smak.

d2a3foh
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 l rosołu z kostki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 200 g świeżego szczawiu
  • 2-3 jajka na twardo
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Dodać startego na dużych oczkach selera i dusić jeszcze przez chwilę.
  • Dodać 2 l buliony z kostki i doprowadzić do wrzenia.
  • Następnie dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa staną się miękkie.
  • Szczaw pokroić drobno i dodać do zupy pod koniec gotowania. Doprawić solą i pieprzem.
  • Zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.
  • Podawać z jakiem na twardo.

Przepis dodał użytkownik AnnMarie

Szczawiowa. Najlepsza wiosenna zupa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
d2a3foh
Więcej tematów
d2a3foh