Szarlotka z połówkami jabłek

Wyjątkowa szarlotka z połówkami jabłek. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z kulką lodów waniliowych. Wypróbujcie koniecznie przepis Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

Szarlotka z połówkami jabłekSzarlotka z połówkami jabłek
Paulina Michalak

Składniki

  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego

Dodatkowo:

  • 9 połówek jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Przepis

  • Z żółtek i reszty wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta, pozostałą cześć odłożyć do zamrażarki na później.
  • Polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, ponieważ wychodzi dość cienkie i trudno je rozwałkować.
  • Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na cieście, drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na jabłka zlepić brzegi.
  • Piec 4 5min. w 180 stopniach. Jeśli ciasto z góry za szybko się rumieni, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu polać lukrem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości