Trwa ładowanie...
d2yi6f5
29-01-2017 10:45

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem

Przepis
3.8
(22 głosy)
Oceń:
d2yi6f5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 300 g mąki
  • 160 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 puszka ananasów Kruszonka:
  • 100 g poszatkowanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki pokruszonych herbatników
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
Przepis

Z podanych składników na spód zagnieść ciasto rękoma i wstawić je na 30 minut do lodówki.Nadzienie:

W tym ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki, zachowując syrop z puszki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny i gotować przez około 6 minut. Do syropu dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną (uważać, aby jabłek nie rozgotować). Następnie je osączyć i wymieszać z ananasem.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na kruszonkę oprócz aromatu i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać aromat, wymieszać.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na funkcji góra-dół na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć równomiernie jabłka z ananasem i posypać wierzch resztą kruszonki. Znów ciasto wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15-20 minut. Ciasto podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Smaczny, interesujący w smaku jabłecznik z owsianą kruszonką i ananasem. Pięknie pachnie i wyjątkowo smakuje.

Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

50
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yi6f5
d2yi6f5
d2yi6f5
d2yi6f5
Więcej tematów
d2yi6f5