Trwa ładowanie...
d4mtt2e
29-01-2017 10:45

Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem

Przepis
4.9
(22 głosy)
Oceń:
d4mtt2e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 300 g mąki
  • 160 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 puszka ananasów Kruszonka:
  • 100 g poszatkowanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki pokruszonych herbatników
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
Przepis

Z podanych składników na spód zagnieść ciasto rękoma i wstawić je na 30 minut do lodówki.Nadzienie:

W tym ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki, zachowując syrop z puszki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny i gotować przez około 6 minut. Do syropu dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną (uważać, aby jabłek nie rozgotować). Następnie je osączyć i wymieszać z ananasem.

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na kruszonkę oprócz aromatu i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać aromat, wymieszać.

Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na funkcji góra-dół na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć równomiernie jabłka z ananasem i posypać wierzch resztą kruszonki. Znów ciasto wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15-20 minut. Ciasto podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Smaczny, interesujący w smaku jabłecznik z owsianą kruszonką i ananasem. Pięknie pachnie i wyjątkowo smakuje.

Przepis poleca Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

  www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

50
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4mtt2e
d4mtt2e
d4mtt2e
d4mtt2e
Więcej tematów
d4mtt2e

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj