Szarlotka na kruchym spodzie z ananasem
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód:
- 300 g mąki
- 160 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytrynyNadzienie:
- 1 kg jabłek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 puszka ananasówKruszonka:
- 100 g poszatkowanych orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 50 g płatków owsianych
- 3 łyżki pokruszonych herbatników
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Przepis
Z podanych składników na spód zagnieść ciasto rękoma i wstawić je na 30 minut do lodówki.Nadzienie:
Przepis
W tym ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki, zachowując syrop z puszki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier wanilinowy, sok z cytryny i gotować przez około 6 minut. Do syropu dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną (uważać, aby jabłek nie rozgotować). Następnie je osączyć i wymieszać z ananasem.
Przepis
Do rondelka włożyć wszystkie składniki na kruszonkę oprócz aromatu i smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać aromat, wymieszać.
Przepis
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na funkcji góra-dół na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć równomiernie jabłka z ananasem i posypać wierzch resztą kruszonki. Znów ciasto wstawić do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 15-20 minut. Ciasto podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Przepis
Zobacz także: jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście