Szarlotka
- 200 g masła
- 2 szklanki maki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 kg jabłek lub gotowy przecier jabłkowy
- rodzynki
- cynamon
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, cukru pudru oraz waniliowego zagnieść kruche ciasto. Nastepnie wstawić je do lodówki na 1/2 godziny.
W tym czasie przygotować formę do pieczenia - wysmarować masłem i wysypać byłką tartą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cynamon i rodzynki.
Ciastem wylepić spód formy i zapiec 15 minut w 180C.
Wyłożyć jabłka i resztę cista (można ułożyć dowolnu wzór-kratkę itp.).
Szarlotka idealnie pasuje na ciepło i zimno.
Jest to wyśmienity deser na każdą porę roku.
Serdecznie polecam z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik xxx
Podziel się opinią
Komentarze