Syrop z kwiatów czarnego bzu. Dlaczego warto o nim pamiętać szczególnie jesienią?
Syrop z kwiatów czarnego bzu doskonale sprawdzi się jako środek na przeziębienie i grypę w okresie jesiennych zachorowań. Warto mieć w domowej apteczce ten niezwykły preparat, aby w razie potrzeby sięgnąć po niego dla polepszenia naszego zdrowia. Syrop z czarnego bzu to obowiązkowe domowe lekarstwo, którego nie może zabraknąć szczególnie teraz.
O tym, że syrop z kwiatów czarnego bzu skutecznie niweluje objawy przeziębienia i grypy, wiadomo od dawna. W końcu owoce czarnego bzu zawierają szereg właściwości, które wspaniale zadziałają na infekcje wirusowe, a przy okazji nie powodują żadnych działań niepożądanych, jak stosowanie antybiotyku.
Syrop z czarnego bzu – dlaczego jest skuteczny?
W kwiatach i owocach czarnego bzu zawarta jest witamina A oraz witamina C. Wspomagają one pracę układu immunologicznego, aby wzmocnić naszą odporność. Owoce czarnego bzu są także bogate w minerały i antyoksydanty, które także pozytywnie wpływają na organizm. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest naturalnym lekarstwem, ponieważ łagodzi dolegliwości, dobrze rozgrzewa, działa napotnie i przede wszystkim ułatwia odkrztuszanie. Dodatkowo łagodzi kaszel, pomaga w zbiciu gorączki oraz pomaga przy zmniejszeniu stanu zapalnego. Okazuje się, że regularne zażywanie syropu znacznie skraca czas trwania infekcji.
Syrop z czarnego bzu – jak działa?
Jak już wiesz, syrop z kwiatów czarnego bzu wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim działa wykrztuśnie, rozrzedza uciążliwy katar oraz wzmacnia błony śluzowe. Dodatkowo działa przeciwwirusowo, łagodzi ból głowy i znacznie przyspiesza przemianę materii, ale także wpływa na stany zapalne na skórze.
Syrop z czarnego bzu – najlepszy przepis
Składniki:
- 20 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu;
- 1 litr wody;
- 1 kg cukru;
- 2 cytryny.
Przygotowanie:
- Rozłóż kwiaty na białym papierze i pozostaw na godzinę, po czym przejrzyj jeszcze raz kwiaty. W razie konieczności wypłucz kwiaty w misce z wodą.
- Odetnij mniejsze gałązki z kwiatami do garnka.
- W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z obu cytryn. Gorącym syropem zalej kwiaty, wymieszaj, przykryj garnek talerzem i pozostaw do ostygnięcia. Chłodniejszy syrop odstaw na kilka dni w ciemne miejsce.
- Po tym czasie przecedź syrop przez gazę. Jeszcze raz zagotuj i przelej do słoików/butelek. Dobrze zakręć i postaw na zakrętkach do góry dnem.
- Możesz przechowywać syrop w ciemnym miejscu nawet do 12 miesięcy. Otwarty syrop trzymaj w lodówce.