Miód najstarsze lekarstwo. Czym się kierować przy wyborze

Miód spadziowy, akacjowy, gryczany, lipowy, nawłociowy, fasolowy, malinowy. Istnieje wiele odmian miodu i każda z nich ma swoiste właściwości, pochodzące od roślin, z których jest zrobiony. Wszystkie odmiany łączą właściwości antybiotyczne i wzmacniające.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Miód jest zalecany przy wielu dolegliwościach
Miód jest zalecany przy wielu dolegliwościach (123RF)
WP

Król Salomon radził: "Jedz, synu, miód, bo jest dobry i przedłuży dni twego żywota". Współczesna nauka potwierdza opinię biblijnego mędrca - jest remedium na (niemal) wszystko - w klinice Mayo zauważono, że u chorych, którym podczas i po chemioterapii podaje się dwie łyżeczki miodu, rzadziej występuje neutropenia - uszkodzenie układu odpornościowego.

Różne rodzaje miodu na różne dolegliwości

  • Wielokwiatowy polecany jest przy: chorobach serca i naczyń krwionośnych, anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła, przeziębieniu, leczeniu alergii. Wspomaga wątrobę w detoksykacji, wpływa pozytywnie na skórę.
  • Rzepakowy polecany przy: leczeniu infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zgadze, wzdęciach, chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, stanach wyczerpania organizmu. Przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek, ziarninowanie, gojenie oraz bliznowacenie ran. Wzmacnia serce, zapobiega schorzeniom miażdżycowym, obniża ciśnienie, zmniejsza obrzęki, wspomaga wątrobę w detoksykacji.
  • Lipowy polecany przy: przeziębieniu, grypie, schorzeniach dróg oddechowych, cukrzycy typu II, chorobach układu krwionośnego, chorobach ginekologicznych i układu moczowego, schorzeniach reumatycznych, leczeniu nerwicy, bezsenności. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną – ma silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze.
  • Spadziowy polecany przy: leczeniu dróg oddechowych, stanach zapalnych organizmu, schorzeniach reumatycznych, chorobach serca i naczyń krwionośnych, miażdżycy, nerwicy, chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach: nerek, skóry, stawów, leczeniu astmy, kamicy nerkowej, zapaleniu gruczołu krokowego. Reguluje przemianę materii, pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego.
  • Gryczany polecany przy: leczeniu chorób serca, układu krążenia, niedokrwistości, chorób układu oddechowego nerwicy wegetatywnej, ochronie i odtruwaniu wątroby, cukrzycy typu II, dusznicy bolesnej, schorzeniach zakaźnych, osłabieniu wzroku, słuchu, przy kłopotach z pamięcią, w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach, wspomaganiu terapii przeciwnowotworowej. Występująca w miodzie kwercetyna odgrywa ważną rolę wychwytywania wolnych rodników tlenowych. Posiada wysoką aktywnością antybiotyczną.
  • Akacjowy polecany przy: leczeniu zaburzeń trawienia, nadkwasoty żołądka, schorzeniach nerek, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przeziębieniach, chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce, paciorkowce) i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej), zmęczeniu fizycznym, psychicznym, osłabieniu organizmu, bezsenności. Usprawnia pracę wątroby, wykazuje działanie uspokajające.
  • Nawłociowy polecany przy: leczeniu: infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, dróg moczowych i skąpomoczu, kamicy nerkowej, przerostu prostaty oraz stawów, wyczerpaniu fizycznym, problemach z ukrwieniem żył kończyn dolnych i nerek, regulacji ciśnienia krwi, wzmocnieniu mięśnia sercowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, niewielkich krwawieniach układu pokarmowego, wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną.
  • Faceliowy polecany przy: wzmacnianiu odporności i organizmu, leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu pokarmowego, chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, chorobach górnych dróg oddechowych, astmie oskrzelowej, nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym.
  • Fasolowy polecany przy: wzmacnianiu odporności, wspomaganiu pracy serca i funkcjonowania całego układu krwionośnego oraz układu pokarmowego.
  • Wrzosowy polecany przy: leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej jamy ustnej, przeziębieniach, chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego), łagodzeniu schorzeń reumatycznych, przyswajaniu składników pokarmowych, regulacji pracy jelit, stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach, wspomaganiu leczenia Alzheimera, chorobach oczu, profilaktyce chorób prostaty. Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii. Wspiera odporność organizmu i regenerację po wysiłku.
  • Pyłek pszczeli polecany przy: osłabieniu, niedożywieniu, braku apetytu, biegunkach, zaparciach, przeciążeniu fizycznym i obciążeniu umysłowym, osłabieniu układu odpornościowego, regulacji trawienia, problemach z wątrobą, prostatą, obniżaniu cholesterolu, wzmacnianiu mięśnia serca, oczyszczaniu organizmu, ochronie i odtruwaniu wątroby, eliminacji szkodliwego oddziaływania wielu czynników chemicznych, depresji, leczeniu chorób alergicznych, cukrzycy, stanach zapalnych gardła, przeziębieniach i grypie, podniesieniu płodności. Pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Działa regenerująco, wzmacnia żołądek, wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, wytrzymałość fizyczną. Posiada właściwości antybiotyczne.
  • Pierzga polecana przy: wzmocnieniu odporności, leczeniu dolegliwości żołądkowych, chorób jelit, prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i wątroby, wzmacnianiu układu krwionośnego i systemu nerwowego, wspomaganiu koncentracji i pamięci, zaburzeniach psychicznych, regulacji układu pokarmowego, łagodzeniu reakcji alergicznych, obniżeniu poziomu cholesterolu, anemii, oczyszczaniu wątroby i regeneracji organizmu. Posiada właściwości przeciwbakteryjne.

Dlaczego warto jeść miód?

Pomaga przy alergiach. W swoim składzie zawiera zestaw śladowych ilości różnorodnych pyłków - według niektórych ekspertów ekspozycja na bardzo małe ilości alergenów działa jak odczulająca szczepionka.

WP

Obniża ciśnienie krwi dzięki zawartości acetylocholiny, która powoduje rozszerzanie naczyń krwionośnych.

Zwiększa elastyczność mięśnia sercowego, hamuje procesy miażdżycowe oraz poprawia ukrwienie naczyń wieńcowych.

Posiada właściwości wzmacniające i jest naturalnym antybiotykiem.

Łagodzi nerwy. Jest zalecany jako wsparcie  przy leczeniu nerwic i depresji  czy bezsenności.
Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak choroba wrzodowa, zapalenie jelit i wiele innych. Reguluje czynności trawienne żołądka, a także poprawia przemianę materii.

WP

Dwumiesięcznik "Żyj naturalnie" jest w sprzedaży.

Materiały prasowe
Podziel się
WP

Działa korzystnie na wzrok. Zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój zapalenia rogówki i spojówki.
Jest naturalnie czysty. Pszczoły są owadami szczególnie wrażliwymi na wszelkie zanieczyszczenia i gdy natrafiają na zanieczyszczony nektar (np. z chemicznie pryskanych roślin), giną. Produkowany przez nie miód jest więc pod względem biologicznym i chemicznym całkowicie bezpieczny.
Chroni wątrobę i aktywuje wydzielanie żółci dzięki działającej osłonowo cholinie.

Jedzenie miodu zapobiega utracie białych krwinek. W klinice Mayo zauważono, że chorych, którym podczas i po chemioterapii podaje się dwie łyżeczki miodu, rzadziej dotyka neutropenia - uszkodzenie układu odpornościowego będące jednym z groźniejszych powikłań po chemioterapii.

Łagodzi dolegliwości układu oddechowego poprzez działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ułatwia oddychanie. Badania z udziałem 139 dzieci przeprowadzone w 2007 roku na Penn State College of Medicine pokazały, że miód gryczany ma lepsze wyniki w poskramianiu kaszlu niż dekstrometorfan, pochodna morfiny o ośrodkowym działaniu przeciwkaszlowym. Inne badanie pokazało, że przeziębione dzieci, które zjadły dwie łyżeczki miodu na pół godziny przed pójściem spać, kaszlały słabiej, spały spokojniej i rzadziej się budziły niż te, które nie dostały miodu.

Pomaga w leczeniu ran i oparzeń. Metaanaliza opublikowana w "The Cochrane Library" dowodzi, że miód skutecznie leczy oparzenia i - jak piszą w podsumowaniu autorzy - "jest tańszy od wielu innych specyfików, zwłaszcza doustnych antybiotyków, które bywają często używane i mogą mieć szkodliwe skutki uboczne". Jennifer Eddy, profesor medycyny na University of Wisconsin, z powodzeniem leczy okładami z plastrów miodu owrzodzenia stóp u pacjentów z cukrzycą. Brytyjscy lekarze z Christie Hospital z Didsbury zajmujący się terapią nowotworów chcą zastosować miód do łagodzenia ewentualnych stanów zapalnych i zakażeń gronkowcem złocistym. Miód w terapii ran stosuje też wiele niemieckich szpitali. W badaniu norweskim (do którego używano norweskiego miodu leśnego oraz tzw. medmiodu - miodu poddanego procesowi rygorystycznego oczyszczania) za pomocą miodu aplikowanego miejscowo udało się zlikwidować wszystkie szczepy bakterii z trudno gojących się ran u 59 pacjentów. Po tygodniu smarowania miodem zainfekowane rany stały się sterylne.

WP

Może pomóc w metabolizowaniu alkoholu. Jak wynika z badań przeprowadzonych w Langone Medical Center, przyjmowany doustnie miód może "zwiększyć zdolność organizmu do metabolizowania alkoholu, ograniczając skutki zatrucia alkoholem i przyspieszając zmniejszenie poziomu alkoholu we krwi". Czyżby oznaczało to, że staropolskie miody pitne były napojami, po których upojenie alkoholowe nie występowało?

Leczy łupież. Pacjenci z łojotokowym zapaleniem skóry i łupieżem całkowicie pozbyli się swoich dolegliwości już po dwóch tygodniach kuracji miodowej. Chorzy zwilżali włosy dziesięcioprocentowym wodnym roztworem miodu, który pozostawiali przez trzy godziny, a następnie spłukiwali. Świąd i złuszczanie skóry zniknęły już po tygodniu, po dwóch następowało całkowite wyleczenie, a choroba nie nawracała przez pół roku.

Poprawia pamięć. Dr Zahiruddin Othman z Universiti Sains Malaysia obserwował trzy grupy kobiet w wieku menopauzalnym. W jednej z grup panie przyjmowały 20 g miodu dziennie, w drugiej stosowały hormonalną terapię zastępczą opartą na estrogenach i progesteronie, a grupa kontrolna nie dostawała ani hormonów, ani miodu. W testach pamięci po czterech miesiącach kuracji panie jedzące miód i panie przyjmujące hormony wypadły lepiej (zapamiętały średnio jedno słowo więcej z testu) niż ich koleżanki z grupy kontrolnej. Być może to efekt placebo lub tylko pobudzający wpływ zawartego w miodzie cukru. Pewne jest, że miód ma sporo chroniących mózg przeciwutleniaczy oraz że ułatwia przyswajanie wapnia, niezbędnego w procesie myślenia i podejmowania decyzji.

Pomaga w dziecięcym zapaleniu żołądka i jelit. Badania kliniczne wykazały, że wbrew wielu obiegowym opiniom miód nie wydłuża, ale znacznie skraca czas trwania biegunki bakteryjnej u małych dzieci, a roztwór miodu z elektrolitami może być z powodzeniem używany jako środek zapobiegający odwodnieniu.

WP

Zapobiega refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Jak zapewnia na łamach "British Medical Journal" profesor Mahantayya V Math z Medical College w Kamothe w Indiach, miód - ze swoją lepkością przewyższającą blisko 126 razy lepkość wody - pokrywając ścianki przewodu pokarmowego, znakomicie zapobiega cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej.

Ułatwia zasypianie - dzięki zawartości tryptofanu. Tryptofan jest niezbędny do wytworzenia melatoniny - związku odpowiedzialnego za wysłanie w nocy sygnału, że czas na sen.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP