Syrop miętowy. Sprawdzony przepis
Syrop miętowy to idealny dodatek do kawy, ciast czy deserów. Świetnie smakuje także z zieloną herbatą. A co powiecie na mus czekoladowo-miętowy? To chyba najlepsze zastosowanie tego syropu. Spróbuj koniecznie! Składniki na domową wersję są bardzo proste – wystarczy cukier, woda i świeża mięta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. W tym czasie umyj gałązki mięty, zwiąż je nitką w pęczek, włóż do gotującego się syropu i dolej sok z cytryny.
- Zamieszaj zawartość garnka, zdejmij go z ognia, przykryj i pozostaw na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij miętę, przecedź syrop przez gęste sito i ponownie zagotuj. Teraz przelej do syrop butelek i gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze