Syrop miętowy. Sprawdzony przepis
Syrop miętowy to idealny dodatek do kawy, ciast czy deserów. Świetnie smakuje także z zieloną herbatą. A co powiecie na mus czekoladowo-miętowy? To chyba najlepsze zastosowanie tego syropu. Spróbuj koniecznie! Składniki na domową wersję są bardzo proste – wystarczy cukier, woda i świeża mięta.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. W tym czasie umyj gałązki mięty, zwiąż je nitką w pęczek, włóż do gotującego się syropu i dolej sok z cytryny.
- Zamieszaj zawartość garnka, zdejmij go z ognia, przykryj i pozostaw na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij miętę, przecedź syrop przez gęste sito i ponownie zagotuj. Teraz przelej do syrop butelek i gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl