Sycąca zupa pomidorowa z ryżem. Daj się skusić

Aromatyczna, gęsta, sycąca, ale jednocześnie niezwykle prosta do przygotowania zupa pomidorowa. Podajemy ją z ryżem. Skusicie się? Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Sycąca zupa pomidorwa z ryżem. Daj się skusićSycąca zupa pomidorwa z ryżem. Daj się skusić
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 50 g selera
  • 20 g masła
  • 800 ml bulionu
  • 100 g ryżu
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przepis

  • Cebulę, selera obieram i drobno kroję. Następnie rozpuszczam masło w garnku, dodaję warzywa i podsmażam.
  • Podlewam bulionem, wsypuję ryż i gotuję około 10 minut. Dodaję przecier pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, cukrem oraz wsypuję zioła.
  • Chwilkę gotuję i podaję
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości