Święta wagi lekkiej. Jak odchudzić świąteczne przepisy

Jeść podczas Świąt do woli i nie przytyć? To wydaje się niemożliwe. W końcu bożonarodzeniowe potrawy nie należą do najzdrowszych, ani szczególnie dietetycznych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ale - choć może się wydawać "świętokradztwem" - wiele świątecznych przepisów można wyraźnie "odchudzić", nie pozbawiając ich tradycyjnego, świątecznego smaku. Jak to zrobić? Oto kilka naszych podpowiedzi.

Trzy główne grzechy świątecznych potraw to nadmiar tłuszczu, gęstej śmietany (i/albo majonezu)
oraz cukru. Przepis na lżejsze dania wydaje się więc bardzo prosty - wystarczy ograniczyć te składniki. Ale jak to zrobić przy poszczególnych daniach? Podpowiadamy.

Pierogi z kapustą i grzybami muszą znaleźć się na stole. Zamiast mąki pszennej do ich przygotowania możemy użyć mąki razowej lub gryczanej. Takie ciasto będzie lekkostrawne, o wiele mniej kaloryczne, a pierogi nic nie stracą na smaku. Pamiętajmy również o tym, by podawać je gotowane, a nie podsmażane, na tłuszczu. W tej drugiej wersji ciasto wchłonie bowiem bardzo dużo oleju lub masła z patelni.

Dania z ryb również możemy zrobić w wersji fit. Przede wszystkim ryb wcale nie musimy smażyć. Zdecydowanie lepiej upiec je w folii w piekarniku. Dotyczy to zarówno kawałków karpia, jak i ryby po grecku. Pieczone kawałki dorsza z warzywami smakują równie dobrze, jak te wcześniej smażone na oleju lub oliwie. Używajmy również mniej soli, którą możemy zastąpić świeżymi ziołami albo papryczką chili.

Śledzie w śmietanie to tylko przekąska - ale bardzo kaloryczna. Nie znaczy to jednak, że musimy z tego dania zrezygnować. Wystarczy, że tłustą śmietanę, zastąpimy chudą, a najlepiej naturalnym jogurtem. Danie będzie równie smaczne i zdecydowanie bardziej fit.

Podobną sztuczkę możemy zastosować, przygotowując śledzie w oleju. Jeśli zastąpimy go mniej kaloryczną oliwą, uda nam się zredukować wartość energetyczną dania. Tym bardziej że ze względu na wyrazisty smak oliwy, zazwyczaj dodajemy jej znacznie mniej niż oleju.

W wielu polskich domach tradycyjną zupą wigilijną jest grzybowa, najczęściej zabielana śmietaną i podawana z łazankami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze śmietany i klusek zrezygnować. Taka zupa, z pewnością znacznie lepiej wpisze się w postny charakter wigilijnej kolacji i nie przysporzy nam dodatkowych centymetrów w pasie.

Święta bez pasztetu? Niemożliwe! Przygotowanie go w domu jest bardzo pracochłonne, dlatego też szykujemy pasztety wyłącznie na duże okazje, a święta Bożego Narodzenia z pewnością do nich należą. Tu sprawa jest prosta: wystarczy zamienić tłustą wieprzowinę lub wołowinę, z których najczęściej robimy pasztety, na mięso drobiowe. Aby pasztet nie był suchy, do masy dodajemy oprócz mięsa i wątróbki ugotowane i drobno zmielone marchewki. Nawet zagorzali mięsożercy będą zachwyceni jego smakiem.

Sporo spustoszenia w naszych organizmach robi majonez, używany m.in. do sałatek. To dzięki temu sosowi lekkie warzywne dania, którymi z entuzjazmem raczymy się w czasie świąt, zmieniają się w kaloryczne bomby. Tymczasem majonez wcale nie jest konieczny do stworzenia fantastycznej sałatki. Nawet tradycyjna polska sałatka warzywna, której majonez wydaje się być głównym składnikiem - z powodzeniem się bez niego obejdzie. Jeśli zastąpimy go przyprawionym ziołami jogurtem, danie będzie równie smaczne, a może nawet smaczniejsze od pierwowzoru. Będzie też lżejsze, mniej kaloryczne i mniej obciąży żołądek.

Zdecydowanie najtrudniej nam będzie odchudzić desery. Wypieki są nieodłącznym elementem świątecznego stołu i nie może ich zabraknąć podczas świątecznych spotkań przy stole. Przede wszystkim królują wszelkiego rodzaju makowce. Każdy ich składnik jest kaloryczny – zarówno słodkie ciasto drożdżowe, jak i nadzienie, czyli mocno słodzony mak. Jednak nawet takie danie można odchudzić.

Makowiec przecież nie musi mieć kształtu zawiniętego rulonu. Jeśli spód do ciasta zrobimy z płatków owsianych i mielonych orzechów, a na to wyłożymy makową masę z miodem zamiast cukru, takie ciasto będzie o wiele bardziej fit.

Z kolei kluski z makiem lub kutię możemy posłodzić syropem daktylowym lub aloesowym, rezygnując z cukru i miodu. A jeśli ograniczymy ilość suszonych owoców, rodzynek i fig na rzecz chociażby orzechów, a zwłaszcza ziaren słonecznika, taką kutię zjedzą ze smakiem nawet osoby liczące każdą kalorię.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯