Święta dla opornych - porady dotyczące najważniejszych dań

Przygotowania do wigilijnej kolacji kojarzą ci się z ciężką pracą i godzinami spędzonymi w kuchni? Nie musi tak być. Są przecież sposoby na przygotowanie bardzo smacznych dań w prosty i przyjemny sposób.

Święta dla opornych - porady dotyczące najważniejszych dań
Źródło zdjęć: © Shutterstock
1

Przygotowania do wigilijnej kolacji kojarzą ci się z ciężką pracą i godzinami spędzonymi w kuchni? Nie musi tak być. Są przecież sposoby na przygotowanie bardzo smacznych dań w prosty i przyjemny sposób.

Jeśli wydaje ci się, że nie masz smykałki do gotowania, a przygotowanie Wigilii cię przerasta, mamy dobrą wiadomość – dasz sobie ze wszystkim radę. Tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole znalazło się dwanaście potraw. Jak ułatwić sobie pracę, a przy tym mieć pewność, że dania okażą się apetyczne i smakowite?

Jedną ze sztandarowych wigilijnych potraw jest barszcz z uszkami. Bardzo prosty i szybki barszczyk zrobimy z suszonych buraków. Wystarczy zagotować wywar (grzybowy, warzywny), dorzucić czosnku, suszonych grzybów i ok. 10 dag suszonych buraków. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Barszcz przed podaniem przecedzić i doprawić.

Jeśli robimy barszczyk, możemy darować sobie zupę grzybową i na odwrót. Gościom na pewno wystarczy jedna zupa, zwłaszcza że będą na nich czekały również inne smakołyki. Do zupy grzybowej nie musimy gotować makaronu – będzie wyborna, gdy posypiemy ją np. uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Ułatwimy sobie pracę, robiąc jedno ciasto na uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Wystarczy mąka, żółtko, gorąca woda i odrobina soli, by wyczarować elastyczne, miękkie, bardzo smaczne ciasto. Pierogi, zrumienione na patelni przed podaniem, będą bardzo ładnie prezentować się na talerzu.

Symbolem Wigilii jest mak – symbol obfitości; jego spożywanie tego dnia ma nam zapewnić szczęście. Jedną z najprostszych świątecznych potraw są kluski z makiem. Do ich przygotowania wystarczy: makaron krajanka, suchy mak, mleko, miód, rodzynki, cukier i skórka pomarańczowa. Kluski będą prezentowały się bardzo apetycznie posypane podprażonymi płatkami migdałowymi.

Obowiązkowym daniem na świątecznym stole jest karp. Rybę kupmy w dzwonkach. Przed obróbką natrzyjmy ją solą i białym pieprzem. Karpia smażymy na patelni (najlepiej grillowej) – wcześniej możemy go obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej – albo pieczemy w piekarniku (będzie zdrowsza). Ryba będzie smaczna np. ze zrumienionymi krążkami cebuli.

Gościom na pewno zasmakuje też śledź w śmietanie – to symbol postu i oczekiwania. Filety śledziowe (matiasy) dzielimy na porcje i podajemy z sosem, który zrobimy, łącząc szklankę kwaśnej śmietany z dwoma startymi jabłkami oraz drobno posiekaną cebulą. Sos trzeba jeszcze doprawić do smaku – i gotowe. Potrawa jest najsmaczniejsza, jeśli śledzia polejemy sosem i przed podaniem wstawimy na dwie godziny do lodówki.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Warto go zrobić, bo jego ugotowanie nie jest trudne, a składniki dobrze wpływają na trawienie. Do przygotowania kompotu z suszu potrzebne nam będą takie składniki jak: suszone śliwki, jabłka, gruszki i rodzynki. Mały trik polega na tym, by po ugotowaniu odstawić kompot w chłodne miejsce (na kilka godzin) – gdy smaki się połączą, wytworzy się znakomity aromat.

Najprostszym wigilijnym wypiekiem jest piernik. Miód, masło, mąka, przyprawy (śmiało możemy skorzystać z gotowej mieszanki korzennej), bakalie, mleko – to najważniejsze składniki, z których zrobimy to aromatyczne ciasto. Przed podaniem piernik możemy przełożyć marmoladą i polać roztopioną czekoladą.

Ważne, aby wigilijne potrawy były pięknie udekorowane i apetycznie podane. Warto je przed zaserwowaniem doprawić zieleniną. Do śledzia w śmietanie pasują krążki cytryny, a do karpia – drobno posiekane orzechy, rodzynki lub płatki migdałowe.

Na wigilijnym stole połóżmy ozdobny obrus, elegancki bieżnik i świąteczne serwetki. Dobierzmy do tego ładne świeczniki, elegancką zastawę, gustowny stroik… Na stole możemy wysypać w paru miejscach świąteczne konfetti. Niech w zasięgu wzroku znajdą się mandarynki – ich zapach i widok umili wigilijną kolację. Ładnie będą się też prezentować cukierki, orzechy i czekoladki na eleganckiej paterze.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm