Święta dla opornych - porady dotyczące najważniejszych dań

Przygotowania do wigilijnej kolacji kojarzą ci się z ciężką pracą i godzinami spędzonymi w kuchni? Nie musi tak być. Są przecież sposoby na przygotowanie bardzo smacznych dań w prosty i przyjemny sposób.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Przygotowania do wigilijnej kolacji kojarzą ci się z ciężką pracą i godzinami spędzonymi w kuchni? Nie musi tak być. Są przecież sposoby na przygotowanie bardzo smacznych dań w prosty i przyjemny sposób.

Jeśli wydaje ci się, że nie masz smykałki do gotowania, a przygotowanie Wigilii cię przerasta, mamy dobrą wiadomość – dasz sobie ze wszystkim radę. Tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole znalazło się dwanaście potraw. Jak ułatwić sobie pracę, a przy tym mieć pewność, że dania okażą się apetyczne i smakowite?

Jedną ze sztandarowych wigilijnych potraw jest barszcz z uszkami. Bardzo prosty i szybki barszczyk zrobimy z suszonych buraków. Wystarczy zagotować wywar (grzybowy, warzywny), dorzucić czosnku, suszonych grzybów i ok. 10 dag suszonych buraków. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Barszcz przed podaniem przecedzić i doprawić.

Jeśli robimy barszczyk, możemy darować sobie zupę grzybową i na odwrót. Gościom na pewno wystarczy jedna zupa, zwłaszcza że będą na nich czekały również inne smakołyki. Do zupy grzybowej nie musimy gotować makaronu – będzie wyborna, gdy posypiemy ją np. uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Ułatwimy sobie pracę, robiąc jedno ciasto na uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Wystarczy mąka, żółtko, gorąca woda i odrobina soli, by wyczarować elastyczne, miękkie, bardzo smaczne ciasto. Pierogi, zrumienione na patelni przed podaniem, będą bardzo ładnie prezentować się na talerzu.

Symbolem Wigilii jest mak – symbol obfitości; jego spożywanie tego dnia ma nam zapewnić szczęście. Jedną z najprostszych świątecznych potraw są kluski z makiem. Do ich przygotowania wystarczy: makaron krajanka, suchy mak, mleko, miód, rodzynki, cukier i skórka pomarańczowa. Kluski będą prezentowały się bardzo apetycznie posypane podprażonymi płatkami migdałowymi.

Obowiązkowym daniem na świątecznym stole jest karp. Rybę kupmy w dzwonkach. Przed obróbką natrzyjmy ją solą i białym pieprzem. Karpia smażymy na patelni (najlepiej grillowej) – wcześniej możemy go obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej – albo pieczemy w piekarniku (będzie zdrowsza). Ryba będzie smaczna np. ze zrumienionymi krążkami cebuli.

Gościom na pewno zasmakuje też śledź w śmietanie – to symbol postu i oczekiwania. Filety śledziowe (matiasy) dzielimy na porcje i podajemy z sosem, który zrobimy, łącząc szklankę kwaśnej śmietany z dwoma startymi jabłkami oraz drobno posiekaną cebulą. Sos trzeba jeszcze doprawić do smaku – i gotowe. Potrawa jest najsmaczniejsza, jeśli śledzia polejemy sosem i przed podaniem wstawimy na dwie godziny do lodówki.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Warto go zrobić, bo jego ugotowanie nie jest trudne, a składniki dobrze wpływają na trawienie. Do przygotowania kompotu z suszu potrzebne nam będą takie składniki jak: suszone śliwki, jabłka, gruszki i rodzynki. Mały trik polega na tym, by po ugotowaniu odstawić kompot w chłodne miejsce (na kilka godzin) – gdy smaki się połączą, wytworzy się znakomity aromat.

Najprostszym wigilijnym wypiekiem jest piernik. Miód, masło, mąka, przyprawy (śmiało możemy skorzystać z gotowej mieszanki korzennej), bakalie, mleko – to najważniejsze składniki, z których zrobimy to aromatyczne ciasto. Przed podaniem piernik możemy przełożyć marmoladą i polać roztopioną czekoladą.

Ważne, aby wigilijne potrawy były pięknie udekorowane i apetycznie podane. Warto je przed zaserwowaniem doprawić zieleniną. Do śledzia w śmietanie pasują krążki cytryny, a do karpia – drobno posiekane orzechy, rodzynki lub płatki migdałowe.

Na wigilijnym stole połóżmy ozdobny obrus, elegancki bieżnik i świąteczne serwetki. Dobierzmy do tego ładne świeczniki, elegancką zastawę, gustowny stroik… Na stole możemy wysypać w paru miejscach świąteczne konfetti. Niech w zasięgu wzroku znajdą się mandarynki – ich zapach i widok umili wigilijną kolację. Ładnie będą się też prezentować cukierki, orzechy i czekoladki na eleganckiej paterze.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości