Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Pasuje do wszystkiego
Ta bardzo prosta surówka wykonana jest ze składników, które są łatwo dostępne, a przy odpowiedniej modyfikacji – będzie pasować niemal do każdego dania. Jest przepyszna i zdrowa, a jej smak niebanalny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 puszka kukurydzy
- 0,5 pora (białej i jasnozielonej części)
- 2 marchewki
- 1 małe, kwaśne jabłko
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki majonezu
- przyprawy: sól i pieprz
- Kapustę oraz pora umyć i przekroić wzdłuż na pół. Marchew obrać, a kukurydzę osączyć na sicie.
- Kapustę pokroić bardzo drobno za pomocą noża lub zetrzeć na mandolinie. Zieloną część można pokroić nieco grubiej.
- Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, podobnie jak jabłko ze skórką, a pora posiekać na półplasterki.
- Dodać do miski wszystkie składniki wraz z kukurydzą.
- Surówkę posolić dość obficie i dodać pieprz. Wymieszać i odstawić.
- Przygotować sos: jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny wymieszać w osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki do połączenia składników.
- Sos dodać do miski z surówką i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Surówkę można modyfikować, dodając do niej ogórki kiszone lub konserwowe, seler konserwowy czy natkę pietruszki lub koperek. Może być doskonałą bazą do imprezowych sałatek z serem żółtym, szynką konserwową czy paluszkami surimi.
W wersji fit sos majonezowy można zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i musztardy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Podziel się opinią
Komentarze