Surówka z kalafiora z suszonymi pomidorami
Wiedzieliście, że kalafiora można jeść na surowo? W takiej wersji jest niezwykle smaczny i chrupiący. Świetnie nadaje się jako baza surówek i sałatek. Wypróbujcie przepis na świąteczną sałatkę z kalafiora. Będzie idealna do mięsa. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
- 800 g różyczek kalafiora
- 200 g cebuli czerwonej
- 200 g marchewki
- 80 g suszonych pomidorów w oleju
- 40 g oleju pozostałego po odsączeniu pomidorów 20 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- Kalafior dzielę na mniejsze różyczki, myję, osuszam.
- Marchew obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieram, kroję w ćwiartki.
- Pomidory odlewam z zalewy. Wszystkie składniki przekładam do misy od blendera i blenduję około 5 minut, następnie przekładam do naczynia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze