Superfood 2016 - kulinarne hity nadchodzącego roku
Przyszły rok należy nowych superfoods. Pomagają utrzymać smukłą sylwetkę i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Woda klonowa, korzeń macy, lucuma, bulion z wołowych kości. Jesteście ciekawi, co jeszcze?
Pożegnanie z jarmużem
W mijającym roku oszaleliśmy na punkcie jarmużu, oleju koksowego, nasion chia i kaszy quinoa. To te produkty najczęściej wpisywaliśmy w internetowe wyszukiwarki, polując na modne przepisy. Uwaga! Idzie nowe. Przyszły rok należy nowych superfoods, które pomagają utrzymać smukłą sylwetkę i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Woda klonowa, korzeń macy, lucuma, bulion z wołowych kości. Jesteście ciekawi, co jeszcze?
Kefir
Zdrowy produkt z naszego podwórka prawdopodobnie będzie najbardziej pożądanym składnikiem diety w nadchodzącym roku. Zawarte w nim probiotyki, czyli naturalne bakterie, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Kefir to ponadto znakomite źródło wapnia, pierwiastka, które odpowiada za zdrowe kości, skórę i paznokcie. Fermentowany napój mleczny warto dodawać do koktajli, zup, ciast. A jeśli nie jesteśmy przekonani do jego kwaskowego smaku, możemy łączyć go ze słodkimi owocami. To naprawdę działa!
Bulion z kości
Nasze babcie miały rację. Bulion błyskawicznie stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie i grypa. Teraz będzie składnikiem wszystkich najzdrowszych zup! Jeśli chcemy wyciągnąć z niego maksimum korzyści, nie możemy iść na skróty. Wywar z kości wołowych z dodatkiem warzyw i ziół musimy gotować długo, na wolnym ogniu. Potem możemy mrozić go w małych słoiczkach. Dzięki temu zdrową bazę wielu dań mamy zawsze pod ręką.
Woda klonowa
Absolutna nowość, która przyszła do nas z Kanady. Wodę wytwarza się z soku klonowego, tego samego, który służy do produkcji popularnego, słodkiego syropu. Ten słodkawy napój oczyszcza organizm z toksyn i doskonale nawadnia. Zawiera aż 46 składników odżywczych, które są zbawienne dla naszego zdrowia, m.in. potas, wapń i magnez. Woda klonowa reguluje poziom cukru we krwi oraz chroni przed wolnymi rodnikami, bo znajduje się w niej mnóstwo przeciwutleniaczy.
Mąka bananowa
Wyrabia się ją z platanów. To zielona odmiana bananów. Mają o wiele mniej cukru od popularnych żółtych owoców i w przeciwieństwie do nich nie nadają się do jedzenia na surowo. Mąka bananowa nie zawiera glutenu. Świetnie nadaje się do wypiekania ciast i chleba, można nią również zagęszczać zupy. Jest jednak dość droga. Za kilogram trzeba zapłacić około 30 zł.
Korzeń maca
Maca to roślina, która rośnie w peruwiańskich Andach. Jej krewni z Polski to np. rzepa, kapusta czy gorczyca. W czym jest od nich lepsza? Naukowcy twierdzą, że korzeń maca zawiera niemal wszystkie potrzebne aminokwasy, minerały i witaminy. Ta roślina zwiększa energię i wytrzymałość, dostarcza potrzebnych kwasów tłuszczowych, poprawia wygląd skóry i włosów. Podkręca również libido i jest naturalnym antydepresantem. W Polsce korzeń macy można kupić w formie sproszkowanej. Jego wierną fanką jest Anna Lewandowska, które regularnie dodaje ten specyfik do swoich koktajli, o czym pisze na swoim blogu Healthy Plan by Ann.
Owoc baobabu
Ma sześć razy więcej witaminy C od pomarańczy i więcej żelaza niż czerwone mięso. Rośnie na najbardziej charakterystycznym drzewie afrykańskiego krajobrazu. Owoc baobabu jest bogaty w wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. W Polsce można go kupić w wersji sproszkowanej, co nie zmienia zupełnie jego wartości odżywczych. Proszek powstaje bowiem w naturalny sposób. Gdy dojrzałe owoce usychają na drzewie, są zrywane, a następnie mielone na mączkę. Proszek ma oryginalny smak, który podkręca smak zup, koktajli, lemoniad i deserów. Za 100 g sproszkowanego baobabu trzeba zapłacić ok. 30 zł.
Lucuma
Południowoamerykański owoc to hit dietetyczny nadchodzących czasów. Nazywany jest słodkim złotem Inków. Dzięki dużej zawartości karotenu, błonnika, witamin i minerałów wpisuje się na listę superfoods, które mają drogocenny wpływ na organizm. Lucuma ma charakterystyczny słodki smak i dobrze sprawdza się w roli naturalnego słodzika o zadziwiająco niskim indeksie glikemicznym. Najczęściej występuje w formie sproszkowanej. Wystarczy dodać łyżeczkę mączki z owocu do ciasta, lodów czy sosu sałatkowego, by całkowicie zmienić smak potrawy.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP