Superfood 2016 - kulinarne hity nadchodzącego roku

Przyszły rok należy nowych superfoods. Pomagają utrzymać smukłą sylwetkę i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Woda klonowa, korzeń macy, lucuma, bulion z wołowych kości. Jesteście ciekawi, co jeszcze?

Obraz

/ 8Pożegnanie z jarmużem

Obraz
© Shutterstock.com

W mijającym roku oszaleliśmy na punkcie jarmużu, oleju koksowego, nasion chia i kaszy quinoa. To te produkty najczęściej wpisywaliśmy w internetowe wyszukiwarki, polując na modne przepisy. Uwaga! Idzie nowe. Przyszły rok należy nowych superfoods, które pomagają utrzymać smukłą sylwetkę i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Woda klonowa, korzeń macy, lucuma, bulion z wołowych kości. Jesteście ciekawi, co jeszcze?

/ 8Kefir

Obraz
© Shutterstock.com

Zdrowy produkt z naszego podwórka prawdopodobnie będzie najbardziej pożądanym składnikiem diety w nadchodzącym roku. Zawarte w nim probiotyki, czyli naturalne bakterie, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Kefir to ponadto znakomite źródło wapnia, pierwiastka, które odpowiada za zdrowe kości, skórę i paznokcie. Fermentowany napój mleczny warto dodawać do koktajli, zup, ciast. A jeśli nie jesteśmy przekonani do jego kwaskowego smaku, możemy łączyć go ze słodkimi owocami. To naprawdę działa!

/ 8Bulion z kości

Obraz
© Shutterstock.com

Nasze babcie miały rację. Bulion błyskawicznie stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie i grypa. Teraz będzie składnikiem wszystkich najzdrowszych zup! Jeśli chcemy wyciągnąć z niego maksimum korzyści, nie możemy iść na skróty. Wywar z kości wołowych z dodatkiem warzyw i ziół musimy gotować długo, na wolnym ogniu. Potem możemy mrozić go w małych słoiczkach. Dzięki temu zdrową bazę wielu dań mamy zawsze pod ręką.

/ 8Woda klonowa

Obraz
© Shutterstock.com

Absolutna nowość, która przyszła do nas z Kanady. Wodę wytwarza się z soku klonowego, tego samego, który służy do produkcji popularnego, słodkiego syropu. Ten słodkawy napój oczyszcza organizm z toksyn i doskonale nawadnia. Zawiera aż 46 składników odżywczych, które są zbawienne dla naszego zdrowia, m.in. potas, wapń i magnez. Woda klonowa reguluje poziom cukru we krwi oraz chroni przed wolnymi rodnikami, bo znajduje się w niej mnóstwo przeciwutleniaczy.

/ 8Mąka bananowa

Obraz
© Shutterstock.com

Wyrabia się ją z platanów. To zielona odmiana bananów. Mają o wiele mniej cukru od popularnych żółtych owoców i w przeciwieństwie do nich nie nadają się do jedzenia na surowo. Mąka bananowa nie zawiera glutenu. Świetnie nadaje się do wypiekania ciast i chleba, można nią również zagęszczać zupy. Jest jednak dość droga. Za kilogram trzeba zapłacić około 30 zł.

/ 8Korzeń maca

Obraz
© Shutterstock.com

Maca to roślina, która rośnie w peruwiańskich Andach. Jej krewni z Polski to np. rzepa, kapusta czy gorczyca. W czym jest od nich lepsza? Naukowcy twierdzą, że korzeń maca zawiera niemal wszystkie potrzebne aminokwasy, minerały i witaminy. Ta roślina zwiększa energię i wytrzymałość, dostarcza potrzebnych kwasów tłuszczowych, poprawia wygląd skóry i włosów. Podkręca również libido i jest naturalnym antydepresantem. W Polsce korzeń macy można kupić w formie sproszkowanej. Jego wierną fanką jest Anna Lewandowska, które regularnie dodaje ten specyfik do swoich koktajli, o czym pisze na swoim blogu Healthy Plan by Ann.

/ 8Owoc baobabu

Obraz
© Shutterstock.com

Ma sześć razy więcej witaminy C od pomarańczy i więcej żelaza niż czerwone mięso. Rośnie na najbardziej charakterystycznym drzewie afrykańskiego krajobrazu. Owoc baobabu jest bogaty w wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. W Polsce można go kupić w wersji sproszkowanej, co nie zmienia zupełnie jego wartości odżywczych. Proszek powstaje bowiem w naturalny sposób. Gdy dojrzałe owoce usychają na drzewie, są zrywane, a następnie mielone na mączkę. Proszek ma oryginalny smak, który podkręca smak zup, koktajli, lemoniad i deserów. Za 100 g sproszkowanego baobabu trzeba zapłacić ok. 30 zł.

/ 8Lucuma

Obraz
© Shutterstock.com

Południowoamerykański owoc to hit dietetyczny nadchodzących czasów. Nazywany jest słodkim złotem Inków. Dzięki dużej zawartości karotenu, błonnika, witamin i minerałów wpisuje się na listę superfoods, które mają drogocenny wpływ na organizm. Lucuma ma charakterystyczny słodki smak i dobrze sprawdza się w roli naturalnego słodzika o zadziwiająco niskim indeksie glikemicznym. Najczęściej występuje w formie sproszkowanej. Wystarczy dodać łyżeczkę mączki z owocu do ciasta, lodów czy sosu sałatkowego, by całkowicie zmienić smak potrawy.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę