Strząska – przysmak nie tylko na Wielkanoc

Na pewno zachwyci biesiadników podczas wielkanocnego śniadania, jednak świetnie sprawdzi się również na co dzień, gdy najdzie nas ochota na coś smacznego i pożywnego. Strząska, czyli mieszanka boczku, kiełbasy i jajek, wzmocniona nutą chrzanowo-octową, to bez wątpienia kaloryczna bomba, ale czasem warto się na nią skusić.

Bazą strząski jest wędzony boczek
Źródło zdjęć: © 123RF

Strząska jest specjałem nierozerwalnie związanym z Siedliszowicami, niewielką małopolską wsią położoną na prawym brzegu Dunajca, nad którą góruje kurhan, według legendy świadczący o tatarskich korzeniach miejscowości. To dlatego Stowarzyszenie Rozwoju Siedliszowic nosi nazwę "„U Tatara".

Właśnie ta organizacja, wspólnie z Lokalną Grupą Działania Zielony Pierścień Tarnowa, doprowadziły do wpisania na ministerialną listę produktów tradycyjnych lokalnego przysmaku, czyli strząski. Ze wspomnień najstarszych mieszkańców wsi wynika, że potrawa znana była już w latach 20. XX wieku. Pierwszy spisany przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu jednej z tutejszych gospodyń. Zanotowała go w 1955 r.

Przez dziesięciolecia strząska była serwowana jako główne danie podczas uroczystego śniadania wielkanocnego. Z czasem zaczęto ją przyrządzać także na co dzień, czemu trudno się dziwić, bo jest smaczna i pożywna. Nazwa przysmaku pochodzi od sposobu jego przyrządzania, czyli potrząsania naczyniem, co pozwala dokładnie wymieszać wszystkie składniki. To od ich jakości zależy efekt końcowy, dlatego planując przygotowanie strząski, warto postarać się o dobry boczek, kiełbasę czy chrzan.

Zobacz też: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Tajemnice boczku

Bazą strząski jest wędzony boczek, czyli produkt bardzo lubiany przez konsumentów, za to mniej ceniony przez dietetyków, których niepokoi jego wysoka kaloryczność oraz potężne stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych, mogących znacząco podnosić poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadwyżka odkłada się w komórkach ścian tętniczych, co doprowadza do zwężenia tętnic wieńcowych, w konsekwencji poważnych schorzeń układu krążenia – udaru mózgu czy zawału serca.

Z jedzeniem boczku na pewno nie należy przesadzać, ale pamiętajmy też, że produkt ma sporo zalet, m.in. dostarcza solidnej dawki pełnowartościowych białek. Wieprzowina jest też dość bogatym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B, szczególnie B1, zwanej "witaminą radości", ponieważ poprawia nastrój i niweluje stany depresyjne.

Boczek powinien być jednak dobrej jakości, najlepiej pozbawiony chemicznych ulepszaczy, zwłaszcza fosforanów (pogarszają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, czego konsekwencją bywa np. osteoporoza). Za ładny, różowy kolor i smak produktu często odpowiadają azotany, potasowy lub sodowy. W przysmaku możemy też znaleźć inne wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze czy stabilizatory. Im mniej ich w składzie, tym lepiej.

W strząsce nie powinno także zabraknąć kiełbasy, najlepiej wiejskiej i dobrze uwędzonej, pochodzącej z pewnego źródła. Ważnym składnikiem jest również tarty chrzan, który warto przygotować w domu, gdyż sklepowy bywa często "wzbogacony" niepotrzebnymi, a czasami nawet niekorzystnymi dla zdrowia dodatkami, np. pirosiarczynem sodu, który obniża przyswajalność spożywanych w pokarmach witamin i jest szczególnie niebezpieczny dla osób uczulonych na siarczyny – jego przedawkowanie może stać się przyczyną zagrażających życiu ataków astmy oraz wywoływać katar sienny, chroniczną pokrzywkę czy atopowe zapalenie skóry.

Strząska – jak to zrobić

Przygotowanie strząski jest banalnie proste. Solidny kawałek wędzonego boczku (30-40 dag) gotujemy w wodzie, przez ok. 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy go w dość grubą kostkę, podobnie jak kiełbasę (powinno być jej mniej więcej tyle, co boczku). Siekamy ugotowane na twardo jajka (im więcej, tym smaczniejszy efekt uzyskamy).

Składniki przekładamy do naczynia i energicznie nim potrząsamy, aż wszystko dobrze się wymiesza. Dodajemy 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu i ponownie mieszamy. Na koniec całość zalewamy mieszanką wody i 10-procentowego octu (w proporcji 2:1, czyli na szklankę wody potrzebujemy pół szklanki octu). Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Strząskę serwujemy z pieczywem, najlepiej ciemnym. Świetnie smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia