WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Stokrotki w kuchni - do zup, sałatek i syropów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Polny kwiatek na talerzu

Obraz
© iStock.com

Stokrotki porastają trawniki, nieużytki, łąki, przydrożne rowy. Mają żółte środki i drobne, białe płatki. Kucharze i cukiernicy już od dawna używają tych kwiatów do dekorowania potraw i deserów. Jednak stokrotki mogą grać również główną rolę w daniu. Kwiaty i liście tej rośliny można dodawać do zup, past, zapiekanek, sałatek, omletów, masła. Pączki można marynować i używać jako przyprawy. Zalety tych niepozornych kwiatów doceniają także zielarze. Zobaczcie, jak wykorzystać stokrotki w kuchni.

/ 5Wielka moc niepozornych kwiatów

Obraz
© 123RF.COM

Stokrotki nie tylko wzbogacą smak dań, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Liście, pączki i kwiaty stokrotek możemy zbierać od wiosny do jesieni. Zebrane rośliny rozkładamy cienką warstwą na papierze i suszymy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Ze świeżych roślin można przyrządzić syrop lub marynatę. Najsmaczniejsze są młode listki i kwiaty. Mają delikatny miętowy aromat. Obfitują w witaminę C, beta-karoten, sole mineralne - potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. A ponadto znajdziemy w nich garbniki, saponiny, flawonoidy i olejki eteryczne. Napary i wyciągi ze stokrotki wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, przyspieszają przemianę materii, działają wykrztuśnie, poprawiają apetyt i łagodzą problemy żołądkowe.

/ 5Kwiatowa sałatka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: garść rukoli, garść sałaty masłowej, pęczek listków stokrotki, oliwa z oliwek, 2 łyżki prażonych pestek słonecznika, pęczek rzodkiewek, kwiaty stokrotek, sok z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz, ulubione zioła.
Przygotowanie: sałaty i kwiaty opłucz i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Przełóż składniki do miski i wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Polej nim sałatkę. Posyp pestkami słonecznika, podawaj od razu.

/ 5Zupa ze stokrotek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego, 500 g kalafiora, 2 pęczki listków stokrotek, garść kwiatów stokrotki, pęczek dymki ze szczypiorkiem, 1 łyżeczka masła, 3 łyżki słodkiej śmietany, sól, pieprz, kumin.
Przygotowanie: kalafiora ugotuj w bulionie do miękkości. Pod koniec wrzuć posiekane listki stokrotek. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Dodaj masło i śmietankę. Zmiksuj na gładki krem. Zupę rozlej do miseczek, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj kwiatami stokrotki.

/ 5Pasta stokrotkowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 100 g półtłustego twarogu, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka masła, 4 łyżki śmietany albo jogurtu greckiego, pęczek listków stokrotki, pęczek dymki, sól, pieprz.
Przygotowanie: twaróg utrzyj z masłem, śmietaną i jajkami (możesz także zbledować, by uzyskać gładką masę). Szczypiorek i liście opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do masy twarogowo-jajecznej. Wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru