Polny kwiatek na talerzu
Stokrotki porastają trawniki, nieużytki, łąki, przydrożne rowy. Mają żółte środki i drobne, białe płatki. Kucharze i cukiernicy już od dawna używają tych kwiatów do dekorowania potraw i deserów. Jednak stokrotki mogą grać również główną rolę w daniu. Kwiaty i liście tej rośliny można dodawać do zup, past, zapiekanek, sałatek, omletów, masła. Pączki można marynować i używać jako przyprawy. Zalety tych niepozornych kwiatów doceniają także zielarze. Zobaczcie, jak wykorzystać stokrotki w kuchni.
Wielka moc niepozornych kwiatów
Stokrotki nie tylko wzbogacą smak dań, ale także dostarczą nam cennych składników odżywczych. Liście, pączki i kwiaty stokrotek możemy zbierać od wiosny do jesieni. Zebrane rośliny rozkładamy cienką warstwą na papierze i suszymy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Ze świeżych roślin można przyrządzić syrop lub marynatę. Najsmaczniejsze są młode listki i kwiaty. Mają delikatny miętowy aromat. Obfitują w witaminę C, beta-karoten, sole mineralne - potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. A ponadto znajdziemy w nich garbniki, saponiny, flawonoidy i olejki eteryczne. Napary i wyciągi ze stokrotki wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, przyspieszają przemianę materii, działają wykrztuśnie, poprawiają apetyt i łagodzą problemy żołądkowe.
Kwiatowa sałatka
Składniki: garść rukoli, garść sałaty masłowej, pęczek listków stokrotki, oliwa z oliwek, 2 łyżki prażonych pestek słonecznika, pęczek rzodkiewek, kwiaty stokrotek, sok z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz, ulubione zioła.
Przygotowanie: sałaty i kwiaty opłucz i osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokrój w ćwiartki. Przełóż składniki do miski i wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Polej nim sałatkę. Posyp pestkami słonecznika, podawaj od razu.
Zupa ze stokrotek
Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego, 500 g kalafiora, 2 pęczki listków stokrotek, garść kwiatów stokrotki, pęczek dymki ze szczypiorkiem, 1 łyżeczka masła, 3 łyżki słodkiej śmietany, sól, pieprz, kumin.
Przygotowanie: kalafiora ugotuj w bulionie do miękkości. Pod koniec wrzuć posiekane listki stokrotek. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Dodaj masło i śmietankę. Zmiksuj na gładki krem. Zupę rozlej do miseczek, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj kwiatami stokrotki.
Pasta stokrotkowa
Składniki: 100 g półtłustego twarogu, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka masła, 4 łyżki śmietany albo jogurtu greckiego, pęczek listków stokrotki, pęczek dymki, sól, pieprz.
Przygotowanie: twaróg utrzyj z masłem, śmietaną i jajkami (możesz także zbledować, by uzyskać gładką masę). Szczypiorek i liście opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do masy twarogowo-jajecznej. Wymieszaj. Podawaj z pieczywem.