Stefanka bez pieczenia. Posmakuje całej rodzinie

Stefanka to deser doskonały na rodzinne uroczystości. Znika ze stołu do ostatniego okruszka. W klasycznej wersji składa się z kilku warstw miodowego kruchego ciasta, przełożonego kremem budyniowym i polanego czekoladą. Przygotowanie stefanki zajmuje sporo czasu. Wystarczy jednak prosty trik i zrobimy ją raz dwa.

Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 350 g herbatników,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu.

Krem:

  • 1 l mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 1/2 szklanki herbaty.

Polewa:

  • 1,5 tabliczki czekolady,
  • 2 łyżki masła.

Mleko podgrzewamy, wsypujemy kaszkę, cukier i cukier z wanilią, podgrzewamy stale mieszając, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, łączymy z masłem i studzimy. Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku, namaczamy herbatniki i układamy na spodzie formy, przekładamy kremem, powtarzamy czynność dwa lub trzy razy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy roztopioną czekoladą z masłem.

Źródło artykułu: LifeTube/VideoKuchnia
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę