Stefanka bez pieczenia. Posmakuje całej rodzinie
Stefanka to deser doskonały na rodzinne uroczystości. Znika ze stołu do ostatniego okruszka. W klasycznej wersji składa się z kilku warstw miodowego kruchego ciasta, przełożonego kremem budyniowym i polanego czekoladą. Przygotowanie stefanki zajmuje sporo czasu. Wystarczy jednak prosty trik i zrobimy ją raz dwa.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki:
- 350 g herbatników,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki miodu.
Krem:
- 1 l mleka,
- 10 łyżek kaszy manny,
- 3/4 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru z wanilią,
- 1/2 szklanki herbaty.
Polewa:
- 1,5 tabliczki czekolady,
- 2 łyżki masła.
Mleko podgrzewamy, wsypujemy kaszkę, cukier i cukier z wanilią, podgrzewamy stale mieszając, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, łączymy z masłem i studzimy. Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku, namaczamy herbatniki i układamy na spodzie formy, przekładamy kremem, powtarzamy czynność dwa lub trzy razy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy roztopioną czekoladą z masłem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.