Trwa ładowanie...

Stefanka bez pieczenia. Posmakuje całej rodzinie

Stefanka to deser doskonały na rodzinne uroczystości. Znika ze stołu do ostatniego okruszka. W klasycznej wersji składa się z kilku warstw miodowego kruchego ciasta, przełożonego kremem budyniowym i polanego czekoladą. Przygotowanie stefanki zajmuje sporo czasu. Wystarczy jednak prosty trik i zrobimy ją raz dwa.

d21qlvp
d21qlvp

Składniki:

  • 350 g herbatników,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu.

Krem:

  • 1 l mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 1/2 szklanki herbaty.

Polewa:

  • 1,5 tabliczki czekolady,
  • 2 łyżki masła.

Mleko podgrzewamy, wsypujemy kaszkę, cukier i cukier z wanilią, podgrzewamy stale mieszając, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, łączymy z masłem i studzimy. Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku, namaczamy herbatniki i układamy na spodzie formy, przekładamy kremem, powtarzamy czynność dwa lub trzy razy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy roztopioną czekoladą z masłem.

d21qlvp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21qlvp
Więcej tematów