wp
Stefanka bez pieczenia. Posmakuje całej rodzinie

Stefanka bez pieczenia. Posmakuje całej rodzinie

Stefanka to deser doskonały na rodzinne uroczystości. Znika ze stołu do ostatniego okruszka. W klasycznej wersji składa się z kilku warstw miodowego kruchego ciasta, przełożonego kremem budyniowym i polanego czekoladą. Przygotowanie stefanki zajmuje sporo czasu. Wystarczy jednak prosty trik i zrobimy ją raz dwa.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Składniki:

  • 350 g herbatników,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu.
wp

Krem:

  • 1 l mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 1/2 szklanki herbaty.

Polewa:

  • 1,5 tabliczki czekolady,
  • 2 łyżki masła.

Mleko podgrzewamy, wsypujemy kaszkę, cukier i cukier z wanilią, podgrzewamy stale mieszając, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, łączymy z masłem i studzimy. Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku, namaczamy herbatniki i układamy na spodzie formy, przekładamy kremem, powtarzamy czynność dwa lub trzy razy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy roztopioną czekoladą z masłem.

wp
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.