Triki, które ułatwią pieczenie ciast

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zostań mistrzem

Obraz
© 123RF.COM

Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek.

Wiele przepisów na słodkie wypieki zawiera uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To jednak nie jest reguła. Aby przygotować kruche ciasto, należy posiekać zimne masło z mąką i dodać zimne żółtka. Pamiętaj też, że piana lepiej ubije się ze schłodzonych białek. Podobnie kremówka – musi być zimna. Warto także schłodzić wcześniej naczynie, w którym będziesz ubijać pianę lub śmietanę. Ciasto drożdżowe woli natomiast ciepłe składniki.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze

/ 5Ciasto równo wyrośnie

Obraz
© 123RF.COM

Aby ciasto miało jednolitą strukturę oraz równo wyrosło, przed wstawieniem formy do piekarnika upuść ją na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj też, by nie uchylać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ wtedy ciasto opadnie.

/ 5Jak sprawdzić, czy się upiekło?

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto urosło i się przyrumieniło, ale wciąż nie jesteś pewien, czy już jest gotowe? Weź patyczek do szaszłyków i wbij w środek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że możesz już wyłączyć piekarnik. Natomiast jeśli patyczek będzie wilgotny lub oblepiony ciastem, oznacza to, że wypiek jeszcze potrzebuje trochę czasu.

/ 5Przypiekło się za mocno

Obraz
© 123RF.COM

Zagapiłeś się i ciasteczka lub placek przypiekły się trochę za mocno? To nie koniec świata. Wypiek jest do uratowania. Wystarczy, że zetrzesz przypalony spód i boki na najdrobniejszej tarce. Potem wystarczy polać ciasto czekoladową polewą lub lukrem. Nikt nie odkryje twojego sekretu.

/ 5By owoce nie poszły na dno

Obraz
© 123RF.COM

Na pewno choć raz zdarzyło wam się, że bakalie w keksie lub owoce w cieście drożdżowym czy biszkopcie opadły na dno. Jest jednak na to rada. Wystarczy oprószyć je mąką. Dodatkowo możesz posmarować białkiem wierzch surowego ciasta przed ułożeniem owoców. Dzięki tej sztuczce unikniesz zakalca.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają