Triki, które ułatwią pieczenie ciast

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zostań mistrzem

Obraz
© 123RF.COM

Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek.

Wiele przepisów na słodkie wypieki zawiera uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To jednak nie jest reguła. Aby przygotować kruche ciasto, należy posiekać zimne masło z mąką i dodać zimne żółtka. Pamiętaj też, że piana lepiej ubije się ze schłodzonych białek. Podobnie kremówka – musi być zimna. Warto także schłodzić wcześniej naczynie, w którym będziesz ubijać pianę lub śmietanę. Ciasto drożdżowe woli natomiast ciepłe składniki.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze

/ 5Ciasto równo wyrośnie

Obraz
© 123RF.COM

Aby ciasto miało jednolitą strukturę oraz równo wyrosło, przed wstawieniem formy do piekarnika upuść ją na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj też, by nie uchylać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ wtedy ciasto opadnie.

/ 5Jak sprawdzić, czy się upiekło?

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto urosło i się przyrumieniło, ale wciąż nie jesteś pewien, czy już jest gotowe? Weź patyczek do szaszłyków i wbij w środek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że możesz już wyłączyć piekarnik. Natomiast jeśli patyczek będzie wilgotny lub oblepiony ciastem, oznacza to, że wypiek jeszcze potrzebuje trochę czasu.

/ 5Przypiekło się za mocno

Obraz
© 123RF.COM

Zagapiłeś się i ciasteczka lub placek przypiekły się trochę za mocno? To nie koniec świata. Wypiek jest do uratowania. Wystarczy, że zetrzesz przypalony spód i boki na najdrobniejszej tarce. Potem wystarczy polać ciasto czekoladową polewą lub lukrem. Nikt nie odkryje twojego sekretu.

/ 5By owoce nie poszły na dno

Obraz
© 123RF.COM

Na pewno choć raz zdarzyło wam się, że bakalie w keksie lub owoce w cieście drożdżowym czy biszkopcie opadły na dno. Jest jednak na to rada. Wystarczy oprószyć je mąką. Dodatkowo możesz posmarować białkiem wierzch surowego ciasta przed ułożeniem owoców. Dzięki tej sztuczce unikniesz zakalca.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości