Triki, które ułatwią pieczenie ciast

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Zostań mistrzem

Obraz
© 123RF.COM

Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek.

Wiele przepisów na słodkie wypieki zawiera uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To jednak nie jest reguła. Aby przygotować kruche ciasto, należy posiekać zimne masło z mąką i dodać zimne żółtka. Pamiętaj też, że piana lepiej ubije się ze schłodzonych białek. Podobnie kremówka – musi być zimna. Warto także schłodzić wcześniej naczynie, w którym będziesz ubijać pianę lub śmietanę. Ciasto drożdżowe woli natomiast ciepłe składniki.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze

/ 5Ciasto równo wyrośnie

Obraz
© 123RF.COM

Aby ciasto miało jednolitą strukturę oraz równo wyrosło, przed wstawieniem formy do piekarnika upuść ją na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj też, by nie uchylać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ wtedy ciasto opadnie.

/ 5Jak sprawdzić, czy się upiekło?

Obraz
© 123RF.COM

Ciasto urosło i się przyrumieniło, ale wciąż nie jesteś pewien, czy już jest gotowe? Weź patyczek do szaszłyków i wbij w środek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że możesz już wyłączyć piekarnik. Natomiast jeśli patyczek będzie wilgotny lub oblepiony ciastem, oznacza to, że wypiek jeszcze potrzebuje trochę czasu.

/ 5Przypiekło się za mocno

Obraz
© 123RF.COM

Zagapiłeś się i ciasteczka lub placek przypiekły się trochę za mocno? To nie koniec świata. Wypiek jest do uratowania. Wystarczy, że zetrzesz przypalony spód i boki na najdrobniejszej tarce. Potem wystarczy polać ciasto czekoladową polewą lub lukrem. Nikt nie odkryje twojego sekretu.

/ 5By owoce nie poszły na dno

Obraz
© 123RF.COM

Na pewno choć raz zdarzyło wam się, że bakalie w keksie lub owoce w cieście drożdżowym czy biszkopcie opadły na dno. Jest jednak na to rada. Wystarczy oprószyć je mąką. Dodatkowo możesz posmarować białkiem wierzch surowego ciasta przed ułożeniem owoców. Dzięki tej sztuczce unikniesz zakalca.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu