Zostań mistrzem
Zostań mistrzem w pieczeniu ciast. Przygotowanie puszystego ciasta drożdżowego lub placka z owocami wcale nie jest trudne. Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek.
Wiele przepisów na słodkie wypieki zawiera uwagę, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To jednak nie jest reguła. Aby przygotować kruche ciasto, należy posiekać zimne masło z mąką i dodać zimne żółtka. Pamiętaj też, że piana lepiej ubije się ze schłodzonych białek. Podobnie kremówka – musi być zimna. Warto także schłodzić wcześniej naczynie, w którym będziesz ubijać pianę lub śmietanę. Ciasto drożdżowe woli natomiast ciepłe składniki.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze
Ciasto równo wyrośnie
Aby ciasto miało jednolitą strukturę oraz równo wyrosło, przed wstawieniem formy do piekarnika upuść ją na blat z wysokości ok. 50 cm. Dzięki temu pozbędziesz się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj też, by nie uchylać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ wtedy ciasto opadnie.
Jak sprawdzić, czy się upiekło?
Ciasto urosło i się przyrumieniło, ale wciąż nie jesteś pewien, czy już jest gotowe? Weź patyczek do szaszłyków i wbij w środek. Jeśli będzie suchy, to znaczy, że możesz już wyłączyć piekarnik. Natomiast jeśli patyczek będzie wilgotny lub oblepiony ciastem, oznacza to, że wypiek jeszcze potrzebuje trochę czasu.
Przypiekło się za mocno
Zagapiłeś się i ciasteczka lub placek przypiekły się trochę za mocno? To nie koniec świata. Wypiek jest do uratowania. Wystarczy, że zetrzesz przypalony spód i boki na najdrobniejszej tarce. Potem wystarczy polać ciasto czekoladową polewą lub lukrem. Nikt nie odkryje twojego sekretu.
By owoce nie poszły na dno
Na pewno choć raz zdarzyło wam się, że bakalie w keksie lub owoce w cieście drożdżowym czy biszkopcie opadły na dno. Jest jednak na to rada. Wystarczy oprószyć je mąką. Dodatkowo możesz posmarować białkiem wierzch surowego ciasta przed ułożeniem owoców. Dzięki tej sztuczce unikniesz zakalca.