Staropolskie kotlety schabowe z aromatem trawy żubrowej w sosie żurawinowym
Trawa żubrowa jest świetnym dodatkiem do mięsnych marynat i sosów, a także składnikiem aromatycznej wódki. Doskonale komponuje się ze smakiem jabłek.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
- Ziemniaki obrać, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
- W mięsie wyciąć kieszonki, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, usmażyć na oliwie.
- Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę.
- Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl