Sprawdzone sposoby na bób idealny

Od początku lipca sezon na bób zaczyna się na dobre. Warto czerpać z niego pełnymi garściami, bo niestety, nie trwa zbyt długo. Dlatego mamy dla was sprawdzone rady, dzięki którym gotowany bób będzie smakował wyśmienicie, a jego obieranie nie będzie już dłużej żmudnym zajęciem. Wiemy także, co zrobić, by po obiedzie z bobem w roli głównej nie czuć się jak balon.

Bób
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Proste potrawy zawsze sprawdzają się w kuchni. I niezaprzeczalnie bób w towarzystwie topionego masła smakuje najlepiej. Jednak po zjedzeniu obfitej porcji takiego przysmaku, krótko mówiąc, możemy czuć się, jakbyśmy połknęli balon. Ale jest na to sposób, a nawet dwa.

Do gotującego się bobu wystarczy dodać kilka gałązek kopru lub łyżeczkę kminku. Dzięki temu bób nie tylko zyska przyjemny aromat, ale także uwolni nas od nieprzyjemnych dolegliwości po posiłku. Drugi sposób to moczenie przez godzinę bobu w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewamy ją, w drugim garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy nasiona i gotujemy bez przykrycia do miękkości. Należy pamiętać, że bób solimy dopiero pod koniec gotowania.

A jak go obrać? To wcale nie musi być żmudne zajęcie. Wystarczy, że nadetniesz końcówkę skórki nożem, a skrywające się pod nią ziarenko powinno samo wyskoczyć.

Jak kupić najlepszy bób?

Będąc na bazarku, najlepiej wybierać bób świeży, jasnozielony, jędrny. Sięgaj po woreczki, w których bób jest jak najbardziej suchy. Kupując paczuszki z wyraźnie skroploną od środka wodą lub z bardzo mokrymi nasionami, możesz być pewny, że są one już nieświeże.

A czy wiesz, że młode nasiona bobu możemy, a nawet powinniśmy jeść na surowo. Można je jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. To właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin. Wykorzystajmy ten moment, gdy młody bób jest dostępny i jedzmy go, póki jest. Niestety, w starszych nasionach skórka staje się twarda i nie powinniśmy jej zjadać.

Bób w kuchni

Bób stwarza ogromne możliwości kulinarne. Możesz go po prostu ugotować i podać z topionym masłem, ale także usmażyć z dodatkiem cebuli i wędliny, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tarty, sałatki lub jako baza do przygotowania falafela czy hummusu. Ale my mamy dla ciebie przepis na aromatyczny bób z dodatkiem mięty i bazylii. Będzie pysznie!

Bób
© iStock.com

Składniki: 250 g bobu, garść tartego parmezanu, garść liści mięty, garść liści bazylii, ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, łyżeczka kminku.
Przygotowanie:
Do kubeczka wrzuć poszatkowaną miętę i bazylię. Dodaj oliwę, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj przy pomocy łyżki. Teraz ugotuj bób. Nasiona zalej wodą, a kiedy się zagotuje i dodaj łyżeczkę kminku. Gotuj do miękkości, a pod koniec gotowania dodaj sól do smaku. Ugotowany bób przełóż do miski, posyp tartym parmezanem i dodaj sos ziołowy.
Do takiej sałatki możesz dodać smażone plastry boczku i podprażone na suchej patelni pistacje. Będzie jeszcze smaczniejsza.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥