WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Sposoby na poświąteczne przejedzenie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5To działa!

Obraz
© 123RF.COM

Podczas wielkanocnego śniadania, a potem rodzinnego biesiadowania, stoły uginają się pod ciężarem szynek, pieczonych mięs, jaj faszerowanych, barszczy, żurków, bab i ciast. Wszystkiego musisz spróbować, bo większość z tych potraw przygotowuje się raz do roku. Trzeba powiedzieć to otwarcie – przejadanie się jest naszą tradycją podczas świąt. Szczególnie po czterdziestodniowym poście tłuściutki schabik czy sałatka z pokaźną ilością majonezu smakują wybornie.

Na szczęście są na to sposoby. Pierwsza zasada brzmi: Spróbuj każdego dania, ale zrób to z głową – nakładaj małe porcje i jedz co jakiś czas – nie wszystko naraz. Druga zasada – gdy wrócisz do domu, wypij jedną z cudownych mieszanek, które znajdziesz na kartach tej galerii. I problem przejedzenia masz z głowy.

/ 5Zaprzyjaźnij się z miętą

Obraz
© Shutterstock.com

To właśnie po miętę sięgamy najczęściej, jeśli doskwierają nam problemy trawienne. Napar z tej rośliny ma działanie rozkurczające, a dodatkowo pomaga zniwelować niestrawność, która często występuje po przejedzeniu się. Picie mięty wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.

Jeśli dysponujesz świeżymi listkami mięty, wystarczy, że wrzucisz kilka do szklanki, zalejesz wrzątkiem i poczekasz 10 minut. Po tym czasie wypij gorący napar. Na pewno odczujesz ulgę. Tak samo postępuj z suszem z mięty.

/ 5Moc korzenia czarnej rzodkwi

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki czarnej rzodkwi praca twojej wątroby zostanie uregulowana, pozbędziesz się wzdęć i zaparć, a dodatkowo wzmocnisz cały organizm.

Czego potrzebujesz? Jedynie korzenia czarnej rzodkwi, tarki lub sokowirówki. Dokładnie umyj korzeń, zetrzyj go lub wrzuć do sokowirówki. Jeśli użyłeś tarki, musisz przecisnąć uzyskany miąższ przez dwukrotnie złożoną gazę lub przetrzeć go przez sito, a sok z sokowirówki możesz pić od razu. Kuracja trwa miesiąc. Najpierw pij trzy razy dziennie po łyżce soku i stopniowo zwiększaj dawkę, a po dwóch tygodniach możesz pić już trzy łyżki soku trzy razy na dobę. W kolejnych dwóch tygodniach zmniejszaj dawkę, by w ostatnim ponownie pić łyżkę soku trzy razy dziennie. Sok z korzenia czarnej rzodkwi możesz przygotować od razu na 5 dni i przechowywać w lodówce. Możesz także dodać do niego miód, który złagodzi dosyć ostry smak mikstury.

/ 5Sok warzywny

Obraz
© 123RF.COM

To przepis na owocowo-warzywny sok z pikantnym akcentem – idealny na poświąteczne przejedzenie.

Do przygotowania go wystarczy duży burak, 2 jabłka, 3 duże marchewki i niewielki kawałek papryczki chili. Wszystkie składniki umyj, obierz i przepuść przez sokowirówkę. Tego typu soki najlepiej jest pić zaraz po przygotowaniu, ponieważ im dłużej trzymasz je w lodówce, tym więcej składników odżywczych i witamin tracą. Jeśli nie posiadasz sokowirówki, możesz z powodzeniem użyć blendera.

/ 5Pyszny i zdrowy koktajl

Obraz
© 123RF.COM

Ten wspaniały koktajl nie tylko pomoże ci oczyścić organizm z toksyn, ale także spalić tłuszcz. Jest smaczny i zdrowy, więc podczas wielkanocnego biesiadowania zaproponuj go swoim gościom zamiast kawy. Zobaczysz, że będą ci wdzięczni.

Potrzebujesz: 2 łyżek octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżki miodu, soku z cytryny i szklanki wody mineralnej. Kiedy wszystkie składniki masz już przygotowane, wlej je do blendera kielichowego i zmiksuj. To wszystko. O poświątecznym przejedzeniu możesz już zapomnieć. Twoi goście także. Prawda, że proste?

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato