To działa!
Podczas wielkanocnego śniadania, a potem rodzinnego biesiadowania, stoły uginają się pod ciężarem szynek, pieczonych mięs, jaj faszerowanych, barszczy, żurków, bab i ciast. Wszystkiego musisz spróbować, bo większość z tych potraw przygotowuje się raz do roku. Trzeba powiedzieć to otwarcie – przejadanie się jest naszą tradycją podczas świąt. Szczególnie po czterdziestodniowym poście tłuściutki schabik czy sałatka z pokaźną ilością majonezu smakują wybornie.
Na szczęście są na to sposoby. Pierwsza zasada brzmi: Spróbuj każdego dania, ale zrób to z głową – nakładaj małe porcje i jedz co jakiś czas – nie wszystko naraz. Druga zasada – gdy wrócisz do domu, wypij jedną z cudownych mieszanek, które znajdziesz na kartach tej galerii. I problem przejedzenia masz z głowy.
Zaprzyjaźnij się z miętą
To właśnie po miętę sięgamy najczęściej, jeśli doskwierają nam problemy trawienne. Napar z tej rośliny ma działanie rozkurczające, a dodatkowo pomaga zniwelować niestrawność, która często występuje po przejedzeniu się. Picie mięty wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.
Jeśli dysponujesz świeżymi listkami mięty, wystarczy, że wrzucisz kilka do szklanki, zalejesz wrzątkiem i poczekasz 10 minut. Po tym czasie wypij gorący napar. Na pewno odczujesz ulgę. Tak samo postępuj z suszem z mięty.
Moc korzenia czarnej rzodkwi
Dzięki czarnej rzodkwi praca twojej wątroby zostanie uregulowana, pozbędziesz się wzdęć i zaparć, a dodatkowo wzmocnisz cały organizm.
Czego potrzebujesz? Jedynie korzenia czarnej rzodkwi, tarki lub sokowirówki. Dokładnie umyj korzeń, zetrzyj go lub wrzuć do sokowirówki. Jeśli użyłeś tarki, musisz przecisnąć uzyskany miąższ przez dwukrotnie złożoną gazę lub przetrzeć go przez sito, a sok z sokowirówki możesz pić od razu. Kuracja trwa miesiąc. Najpierw pij trzy razy dziennie po łyżce soku i stopniowo zwiększaj dawkę, a po dwóch tygodniach możesz pić już trzy łyżki soku trzy razy na dobę. W kolejnych dwóch tygodniach zmniejszaj dawkę, by w ostatnim ponownie pić łyżkę soku trzy razy dziennie. Sok z korzenia czarnej rzodkwi możesz przygotować od razu na 5 dni i przechowywać w lodówce. Możesz także dodać do niego miód, który złagodzi dosyć ostry smak mikstury.
Sok warzywny
To przepis na owocowo-warzywny sok z pikantnym akcentem – idealny na poświąteczne przejedzenie.
Do przygotowania go wystarczy duży burak, 2 jabłka, 3 duże marchewki i niewielki kawałek papryczki chili. Wszystkie składniki umyj, obierz i przepuść przez sokowirówkę. Tego typu soki najlepiej jest pić zaraz po przygotowaniu, ponieważ im dłużej trzymasz je w lodówce, tym więcej składników odżywczych i witamin tracą. Jeśli nie posiadasz sokowirówki, możesz z powodzeniem użyć blendera.
Pyszny i zdrowy koktajl
Ten wspaniały koktajl nie tylko pomoże ci oczyścić organizm z toksyn, ale także spalić tłuszcz. Jest smaczny i zdrowy, więc podczas wielkanocnego biesiadowania zaproponuj go swoim gościom zamiast kawy. Zobaczysz, że będą ci wdzięczni.
Potrzebujesz: 2 łyżek octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżki miodu, soku z cytryny i szklanki wody mineralnej. Kiedy wszystkie składniki masz już przygotowane, wlej je do blendera kielichowego i zmiksuj. To wszystko. O poświątecznym przejedzeniu możesz już zapomnieć. Twoi goście także. Prawda, że proste?