Sposób na postny obiad - pyry z gzikiem

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret ten wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret tej wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. W oryginalnym przepisie wyszorowane, młode ziemniaki gotuje się w mundurkach, tak by zachowały jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Następnie przygotowuje się gzik, czyli masę twarogową, z którą podaje się ziemniaki. Ser powinien być naturalny, najlepiej tłusty.

Poznańskie restauracje serwują pyry z gzikiem na wiele sposobów. Na słodko i słono, z rozmaitymi dodatkami, np. czerwoną cebulką, kminkiem, czarnuszką. W zależności od danego sezonu, danie przechodzi metamorfozę. Wiosną podaje się je ze świeżym ogórkiem lub rzodkiewką, latem do młodych ziemniaków dodaje się świeże zioła i pomidory.

Przepis na pyry z gzikiem

1 kg ziemniaków
300 g białego twarogu
1 mała posiekana cebula
pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki czarnuszki
sól, pieprz

Przygotowanie: ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ser mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cebulkę, szczypiorek i czarnuszkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół. Na każdą część nakładamy kopiastą łyżkę gziku. Podajemy z masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯