Sposób na postny obiad - pyry z gzikiem

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret ten wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret tej wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. W oryginalnym przepisie wyszorowane, młode ziemniaki gotuje się w mundurkach, tak by zachowały jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Następnie przygotowuje się gzik, czyli masę twarogową, z którą podaje się ziemniaki. Ser powinien być naturalny, najlepiej tłusty.

Poznańskie restauracje serwują pyry z gzikiem na wiele sposobów. Na słodko i słono, z rozmaitymi dodatkami, np. czerwoną cebulką, kminkiem, czarnuszką. W zależności od danego sezonu, danie przechodzi metamorfozę. Wiosną podaje się je ze świeżym ogórkiem lub rzodkiewką, latem do młodych ziemniaków dodaje się świeże zioła i pomidory.

Przepis na pyry z gzikiem

1 kg ziemniaków
300 g białego twarogu
1 mała posiekana cebula
pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki czarnuszki
sól, pieprz

Przygotowanie: ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ser mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cebulkę, szczypiorek i czarnuszkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół. Na każdą część nakładamy kopiastą łyżkę gziku. Podajemy z masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯