Sposób na postny obiad - pyry z gzikiem

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret ten wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Sposób na postny obiad - pyry z gzikiem
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaki ugotowane w mundurkach, a do tego solidna porcja świeżego twarogu ze szczypiorkiem i przyprawami. Pyry z gzikiem to najpopularniejsze danie kuchni wielkopolskiej. Jest świetną propozycją na piątkowy, postny obiad. Zaskakuje prostotą i smakiem. Jaki jest sekret tej wyjątkowej potrawy? Przekonajcie się sami.

Gotowane pyry z twarogowym farszem stały się popularne na początku XIX wieku, kiedy to ziemniaki szturmem wdarły się na poznańskie stoły. Przysmak jadano głównie w piątki, jako danie postne. W oryginalnym przepisie wyszorowane, młode ziemniaki gotuje się w mundurkach, tak by zachowały jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Następnie przygotowuje się gzik, czyli masę twarogową, z którą podaje się ziemniaki. Ser powinien być naturalny, najlepiej tłusty.

Poznańskie restauracje serwują pyry z gzikiem na wiele sposobów. Na słodko i słono, z rozmaitymi dodatkami, np. czerwoną cebulką, kminkiem, czarnuszką. W zależności od danego sezonu, danie przechodzi metamorfozę. Wiosną podaje się je ze świeżym ogórkiem lub rzodkiewką, latem do młodych ziemniaków dodaje się świeże zioła i pomidory.

Przepis na pyry z gzikiem

1 kg ziemniaków
300 g białego twarogu
1 mała posiekana cebula
pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki czarnuszki
sól, pieprz

Przygotowanie: ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ser mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cebulkę, szczypiorek i czarnuszkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Ziemniaki kroimy na pół. Na każdą część nakładamy kopiastą łyżkę gziku. Podajemy z masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane