Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym
- Pulpety:
- 400 g mięsa mielonego wołowego/wieprzowego
- 2 łyżki parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- oregano, sól, pieprz
- Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 700 g przecieru pomidorowego
- 100 ml mleka
- szczypta cukru
- oregano, sól, pieprz
- 250 g makaronu typu spaghetti
- listki świeżej bazylii do przybrania
- parmezan
1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
5. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.
Podziel się opinią
Komentarze