Idealne do mięs
Sosy BBQ, czyli te idealnie pasujące do potraw z grilla, to wbrew powszechnemu przekonaniu - bardzo duża grupa. Mają różne smaki, różne skład, a nawet kolor. Warto poznać odmienne wersje sosu, bo wszystkie świetnie komponują się z mięsem z grilla lub pieczonym. Co ważne każdy z nich bez problemu zrobimy w domu! Oto nasze propozycje.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sos słodko-kwaśny
W idealnym sosie barbecue znajdziemy różne smaki: kwaśne, słodkie i pikantne. Składniki mogą się różnić, w zależności od upodobania i smaku. Do zrobienia sosu słodko-kwaśnego potrzebujemy: puszkę pomidorów, cebulę, dwa ząbki czosnku, pół szklanki octu winnego, pół szklanki cukru, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, cynamon, chili w proszku. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa i dodajemy pomidory. Gotujemy kilka minut i miksujemy. Do masy wlewamy ocet i sos sojowy, dodajemy cukier, przyprawy i gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zgęstnieje.
Sos w stylu Kansas
Amerykanie słyną z potraw z grilla i, oczywiście, z dodawanych do nich sosów. Składnikami naszego sosu są: mała cebula, kilka ząbków czosnku, kilka pomidorów obranych ze skórki, olej, musztarda dijon, łyżka octu winnego, łyżka sosu Worcestershire, dwie papryczki chili, łyżka słodkiej papryki, kilka łyżek brązowego cukru, łyżka miodu, łyżka melasy, garść kolendry, sól i pieprz. Rozgrzewamy olej w garnku, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu trzy minuty. Wrzucamy posiekane pomidory, wlewamy szklankę wody i gotujemy. Gdy płyn się zagotuje, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, a gdy smaki się połączą odstawiamy, studzimy i miksujemy.
Sos z awokado i masłem orzechowym
Nie wszyscy lubią ostre sosy z papryczkami chili, więc dla nich idealny będzie łagodny sos z awokado. Potrzebne nam będą: awokado, masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, cebula czerwona, dwie limonki, papryczka chili, oliwa z oliwek, kolendra, sól. Małą cebulę i chili drobno kroimy. Awokado obieramy, rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. Solimy do smaku. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonek i oliwą.
Zielony sos z jalapeno
Zielone, mięsiste i ostre papryczki jalapeno to klasyczny dodatek do sosów barbecue. Nadają one odpowiedni aromat i smak. Składniki: kilka posiekanych marynowanych papryczek, pęczek natki kolendry, szklanka natki pietruszki, kilka łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu. Wykonanie sosu jest banalnie proste. Papryczki kroimy na mniejsze części, natkę i kolendrę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na gładki sos. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.
Sos chrzanowy
I na koniec polska wersja sosu BBQ, z wykorzystaniem idealnie pasującego do pieczonych mięs chrzanu. Potrzebujemy: słoiczek dobrej jakości chrzanu, kilka łyżek konfitury z żurawiny lub porzeczek, ocet, kilka łyżek cukru, sól, pieprz, majeranek. Tego sosu nie musimy gotować. Wszystkie składniki łączymy po prostu ze sobą, w miarę potrzeby solimy do smaku. Gotowe.