Sorbet pomarańczowy
- Składniki na 8 porcji
- 1 kg pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- 160 ml wódki
- 1 łyżeczka masła
- kilka listków melisy
1. Pomarańcze umyć. sparzyć. Z jednej pomarańczy skroić skórkę i pokroić w paseczki. Następnie usmażyć z 1 łyżeczką cukru i masłem.
2. Z pomarańczy wycisnąć sok. Cukier wsypać do 3/4 litra wody, zagotować i połączyć z sokiem pomarańczowym. Syrop ostudzić i zamrozić, miksując co najmniej 3 razy.
3. Sorbet podzielić na 3 porcje, włożyć do szklanych przezroczystych pucharków, polać wódką i posypać kandyzowaną skórką pomaranczową. Całość ozdobić listakami melisy.
Przepis dodał użytkownik dawcio796
Podziel się opinią
Komentarze