Trwa ładowanie...
dmo4mnu
02-07-2008 09:57

Sorbet pomarańczowy

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
dmo4mnu
Składniki
  • Składniki na 8 porcji
  • 1 kg pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 160 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka listków melisy
Przepis

1. Pomarańcze umyć. sparzyć. Z jednej pomarańczy skroić skórkę i pokroić w paseczki. Następnie usmażyć z 1 łyżeczką cukru i masłem.
2. Z pomarańczy wycisnąć sok. Cukier wsypać do 3/4 litra wody, zagotować i połączyć z sokiem pomarańczowym. Syrop ostudzić i zamrozić, miksując co najmniej 3 razy.
3. Sorbet podzielić na 3 porcje, włożyć do szklanych przezroczystych pucharków, polać wódką i posypać kandyzowaną skórką pomaranczową. Całość ozdobić listakami melisy.

Przepis dodał użytkownik dawcio796

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmo4mnu
dmo4mnu
dmo4mnu
Więcej tematów
dmo4mnu