Sok z tarniny – smaczny i zdrowy

Czarnosine owoce tego kolczastego krzewu goszczą w diecie człowieka od niepamiętnych czasów – odnaleziono je nawet przy zwłokach Ötziego, czyli słynnego "człowieka lodu", który zmarł około 3300 lat przed naszą erą. Dziś tarnina jest zapomniana, a przecież można wyczarować z niej wiele pysznych przetworów, choćby sok…

TarninaTarnina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A.Nosachev
oprac.  KGD

Tarka, ciarki, ciernie, żarnośliwa, wilżyła – to tylko niektóre z ludowych określeń rośliny pospolicie występującej w całej Polsce, zazwyczaj nazywanej tarniną (od prasłowiańskiego słowa trń, czyli cierń). Czyżnie – trudne do przebycia kępy rozgałęzionych krzewów, porastają brzegi pól i lasów, miedze, zbocza rzek, a nawet rozmaite rumowiska. Kolce stanowią jeden ze znaków rozpoznawczych tej rośliny, obok pięknie pachnących, licznych i drobnych kwiatków, które wczesną wiosną pokrywają gałązki, jeszcze zanim pojawią się na nich liście.

Nasi przodkowie używali tarniny jako elementu struktury obronnej grodów. Jej drewno, ze względu na twardość, stosowano do wyrobu lasek. Liście o specyficznym aromacie dodawano do herbaty. Najchętniej sięgano jednak po owoce, zwane tarkami. Nieprzypadkowo przypominają śliwki, ponieważ są ich bliskimi kuzynami. Tarninę uznaje się za jeden z gatunków macierzystych dla współcześnie uprawianych śliw.

Owoce, które warto spożywać po przymrożeniu (tracą wówczas gorzko-cierpki smak), ceniły już pierwotne ludy europejskie. Były zjadane wprost z krzewów przez dzieci i pasterzy, suszono jako tzw. pożywienie głodowe na zimę, niedojrzałe marynowano jako namiastkę oliwek. Po upowszechnieniu cukru zaczęto przerabiać je na wina, nalewki, dżemy czy kompoty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warto jeść codziennie

Nasi przodkowie chętnie wyrabiali z tarek sok. Warto wziąć z nich przykład, gdyż jest to bardzo smaczny i zdrowy produkt.

Tarnina – wartości odżywcze

Owoce tarniny zawdzięczają cierpki i kwaśny smak wysokiemu stężeniu kwasów organicznych oraz garbników, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wzmacniają odporność, przeciwdziałają alergiom oraz pozytywnie wpływają na pracę układu moczowego i pokarmowego (nieprzypadkowo dawni medycy zalecali spożywanie tarek, by uporać się z wrzodami żołądka czy uporczywymi biegunkami).

Ciemny, niemal czarny kolor owoców tarniny to efekt dużej zawartości antocyjanów – barwników neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i przyczyniają się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Tarnina
lots of ripe berries blackthorn lots of ripe berries blackthorn blackthorn, blueberry, fruit, food, isolated, sloe, stone, berry, white, autumn, cut, drink, backgrounds, ingredient, background, sloes, close-up, macro, season, raw, freshness © Licencjodawca

Tarki są też bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C i E oraz soli mineralnych (wapnia, potasu, fosforu, siarki i magnezu). Dostarczają dużo węglowodanów, głównie monosacharydów, a także pektyn, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i cukru we krwi, pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych toksyn i metali ciężkich, zapobiegają zaparciom oraz tworzeniu się kamieni żółciowych.

Jak przygotować sok z tarniny?

Do przygotowania soku potrzebujemy kilograma owoców tarniny, najlepiej zebranych po pierwszych przymrozkach, kiedy mają łagodniejszy smak. Problem w tym, że ich miłośnikami są także ptaki, dlatego późną jesienią może być problem ze zdobyciem surowca. Warto zatem zebrać owoce wcześniej i umieścić w zamrażalniku.

Owoce (oczywiście wcześniej rozmrożone) myjemy, lekko nakłuwamy, po czym przekładamy do dużego słoja. Wsypujemy cukier trzcinowy (1,5 szklanki), dobrze wstrząsamy naczyniem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia zawartość słoja zalewamy wrzątkiem (litr) i znów odstawiamy, na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy sok, doprowadzamy go do wrzenia, odszumowujemy (usuwamy pianę, która utworzyła się na powierzchni płynu) i znów zalewamy owoce. Pozostawiamy na całą noc i jeszcze raz powtarzamy cały proces.

Na koniec sok przelewamy do butelek, jeśli ma być przechowywany dłużej, należy go zapasteryzować.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce