Sok z brzozy – zastosowanie w kuchni
Czym jest sok z brzozy i jak go można wykorzystać w kuchni? A może raczej dlaczego warto sięgać po sok z brzozy i jakie są jego właściwości lecznicze? Koniecznie sprawdźcie, wiosna to idealna pora na eksperymenty z sokiem z brzozy.
Sok z brzozy, oskoła, bzowina – czym jest
Sok z brzozy, zwany inaczej oskołą lub bzowiną, jest bezbarwnym lub lekko żółtym płynem, pochodzącym z pni różnych gatunków brzozy. Tradycja zbierania soku z brzozy jest bardzo stara, a sam kult tego drzewa sięga czasów pogańskich, gdy brzoza otaczana była szacunkiem i traktowana jako święte drzewo. Jej sok był nie tylko remedium na wiele schorzeń, ale pełnił też funkcje rytualne.
Sok z brzozy zbieramy do dziś, choć obecnie nie jest to tak popularne, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. A jak pozyskać sok z bzowiny? Wystarczy naciąć pień, umieścić w nim rurkę i podstawić naczynie na spływający sok.
Procedura ta nie jest trudna, ale należy pamiętać o tym, że soku z brzozy nie zbiera się przez cały rok. Optymalnym czasem jest przełom marca i kwietnia, gdy temperatury sięgają 8-10 stopni Celsjusza, a na drzewie nie ma jeszcze liści ani pąków. Oczywiście nie bez znaczenia jest umiejscowienie drzewa – wartościowym sokiem będzie tylko płyn zebrany z drzew z dala od ruchliwych dróg.
Sok z brzozy – jakie ma działanie
Sok z brzozy nie każdego może przekonać swym smakiem. Ale jego cenne właściwości niwelują wątpliwe walory smakowe. Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, a także zawiera miedź i mangan. Ceni się go za wysoką zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B i przeciwutleniaczy.
Szczególnie chętnie sięgają po niego osoby, które wierzą we właściwości odkwaszające soku z brzozy, ale także ci, którzy wiedzą, jak cenne dla organizmu są prebiotyki, które można odnaleźć w oskole. To właśnie one wspierają mikrobiotę jelit i poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Bzowinę mogą pić także wrzodowcy – sok z brzozy łagodzi podrażnienia żołądka i jelit.
Ale to nie wszystko – sok z brzozy powinni pić także cierpiący z powodu anemii i bólów reumatycznych, osoby na diecie i borykające się z zaparciami, a także wszyscy ci, którzy pragną mieć piękną cerę i odżywioną skórę. I wreszcie: sok z brzozy wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych, w tym anginy.
Jak widać, sok z brzozy to naturalny środek leczniczy. A jak go stosować, by był nie tylko lekarstwem, ale i przysmakiem?
Sok z brzozy – kiedy go zbierać?
Sok z brzozy – jak wykorzystać oskołę w kuchni
Samodzielnie zebrany sok można przechowywać w lodówce – najlepiej spożyć go w ciągu dwóch dni, bo taki czas gwarantuje, że sok z brzozy zachowa swe właściwości prozdrowotne. Jego orzeźwiający smak można bez trudu połączyć z cytryną oraz miodem czy ulubionymi ziołami tak, by sok z brzozy stał się pyszną lemoniadą. Ma właściwości nawadniające i tonizujące, więc z pewnością jest najlepszym napojem na ciepłe dni.
Bogactwo witamin i mikroelementów, a także czas zbioru soku z brzozy sprawia, że warto właśnie na wiosnę przeprowadzić kurację odżywiającą i wzmacniającą z oskoły. Jak pić rewitalizujący sok z brzozy? Przyjmuje się, że maksymalna dobowa dawka to 200 ml w dwóch turach – wystarczą 3 tygodnie, by wspomóc wiosenny detoks i regenerację.
Poza lemoniadą sok z brzozy można pijać w wiosennych, zielonych koktajlach, dodawać do owsianki, muesli czy płatków z mlekiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać go także do produkcji domowych, letnich deserów – kisiel czy galaretka z dodatkiem oskoły zyskają intrygującego smaku, podobnie jak sernik na zimno, gdy do masy serowej wlejemy niewielką ilość soku z brzozy.
Choć oskołę można dodawać niemal do każdego dania, to warto pamiętać, że podgrzewanie soku z brzozy niweluje większość jego wartości zdrowotnych. Dlatego, jeśli planujemy wlać sok z brzozy do ulubionego napoju czy owsianki, pamiętajmy, by danie lub napój nie były gorące.
Zobacz także: