Sok z brzozy – zastosowanie w kuchni

Czym jest sok z brzozy i jak go można wykorzystać w kuchni? A może raczej dlaczego warto sięgać po sok z brzozy i jakie są jego właściwości lecznicze? Koniecznie sprawdźcie, wiosna to idealna pora na eksperymenty z sokiem z brzozy.

Sok z brzozy Sok z brzozy znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sok z brzozy, oskoła, bzowina – czym jest

Sok z brzozy, zwany inaczej oskołą lub bzowiną, jest bezbarwnym lub lekko żółtym płynem, pochodzącym z pni różnych gatunków brzozy. Tradycja zbierania soku z brzozy jest bardzo stara, a sam kult tego drzewa sięga czasów pogańskich, gdy brzoza otaczana była szacunkiem i traktowana jako święte drzewo. Jej sok był nie tylko remedium na wiele schorzeń, ale pełnił też funkcje rytualne.

Sok z brzozy zbieramy do dziś, choć obecnie nie jest to tak popularne, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. A jak pozyskać sok z bzowiny? Wystarczy naciąć pień, umieścić w nim rurkę i podstawić naczynie na spływający sok.

Procedura ta nie jest trudna, ale należy pamiętać o tym, że soku z brzozy nie zbiera się przez cały rok. Optymalnym czasem jest przełom marca i kwietnia, gdy temperatury sięgają 8-10 stopni Celsjusza, a na drzewie nie ma jeszcze liści ani pąków. Oczywiście nie bez znaczenia jest umiejscowienie drzewa – wartościowym sokiem będzie tylko płyn zebrany z drzew z dala od ruchliwych dróg.

Sok z brzozy – jakie ma działanie

Sok z brzozy nie każdego może przekonać swym smakiem. Ale jego cenne właściwości niwelują wątpliwe walory smakowe. Jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, a także zawiera miedź i mangan. Ceni się go za wysoką zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B i przeciwutleniaczy.

Szczególnie chętnie sięgają po niego osoby, które wierzą we właściwości odkwaszające soku z brzozy, ale także ci, którzy wiedzą, jak cenne dla organizmu są prebiotyki, które można odnaleźć w oskole. To właśnie one wspierają mikrobiotę jelit i poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Bzowinę mogą pić także wrzodowcy – sok z brzozy łagodzi podrażnienia żołądka i jelit.

Ale to nie wszystko – sok z brzozy powinni pić także cierpiący z powodu anemii i bólów reumatycznych, osoby na diecie i borykające się z zaparciami, a także wszyscy ci, którzy pragną mieć piękną cerę i odżywioną skórę. I wreszcie: sok z brzozy wspomaga leczenie infekcji wirusowych i bakteryjnych, w tym anginy.

Jak widać, sok z brzozy to naturalny środek leczniczy. A jak go stosować, by był nie tylko lekarstwem, ale i przysmakiem?

Sok z brzozy – kiedy go zbierać?

Sok z brzozy – jak wykorzystać oskołę w kuchni

Samodzielnie zebrany sok można przechowywać w lodówce – najlepiej spożyć go w ciągu dwóch dni, bo taki czas gwarantuje, że sok z brzozy zachowa swe właściwości prozdrowotne. Jego orzeźwiający smak można bez trudu połączyć z cytryną oraz miodem czy ulubionymi ziołami tak, by sok z brzozy stał się pyszną lemoniadą. Ma właściwości nawadniające i tonizujące, więc z pewnością jest najlepszym napojem na ciepłe dni.

Bogactwo witamin i mikroelementów, a także czas zbioru soku z brzozy sprawia, że warto właśnie na wiosnę przeprowadzić kurację odżywiającą i wzmacniającą z oskoły. Jak pić rewitalizujący sok z brzozy? Przyjmuje się, że maksymalna dobowa dawka to 200 ml w dwóch turach – wystarczą 3 tygodnie, by wspomóc wiosenny detoks i regenerację.

Poza lemoniadą sok z brzozy można pijać w wiosennych, zielonych koktajlach, dodawać do owsianki, muesli czy płatków z mlekiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystywać go także do produkcji domowych, letnich deserów – kisiel czy galaretka z dodatkiem oskoły zyskają intrygującego smaku, podobnie jak sernik na zimno, gdy do masy serowej wlejemy niewielką ilość soku z brzozy.

Choć oskołę można dodawać niemal do każdego dania, to warto pamiętać, że podgrzewanie soku z brzozy niweluje większość jego wartości zdrowotnych. Dlatego, jeśli planujemy wlać sok z brzozy do ulubionego napoju czy owsianki, pamiętajmy, by danie lub napój nie były gorące.

Sok z brzozy
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości