Sok owocowo-warzywny z jarmużem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 1 mango
- 1 duże jabłko
- 1 banan
- 2 marchewka
- kilka listków jarmużu
- odrobina świeżego imbiru ( nie przyprawa)
- odrobina cynamonu (niekoniecznie)
- 1 gruszka
- 1 kiwi (niekoniecznie)
- kawałek świeżego ananasa
- inne ulubione owoce i warzywa (np. seler)
Wszystkie składniki muszą być świeże (nie w formie przypraw - z wyjątkiem cynamonu - ani suszone). Wszystko myjemy,obieramy i kroimy bardzo drobno (twarde warzywa, np. marchewkę dobrze zetrzec na tarce, jak na surówkę). Wkładamy do blendera elektrycznego (dzban),wlewamy do pełna wody i miksujemy parę minut.Zmiksowaną całość wlewamy na drobne sito umieszczone na wysokiej misce (tak,żeby odcedzić sok a na sitku zostały "wiórki"). Odstawiamy na noc do lodówki, rano przelewamy uzyskany sok do butelki i można od razu pić,ewentualnie zamykamy w słoiku/butelce i przechowujemy max. 3 dni w lodówce.
To,co zostanie na sitku możemy użyć jako dodatek do wielu potraw zarówno mięsnych jak i słodkich np do ciasta naleśnikowego, do ciasta, które upieczemy, do gulaszu, na smażone placki, do sosów itd...Przepis może bardzo prosty, ale mało praktykowany, za to zawiera niesamowitą bombę witaminową plus mnóstwo składników odżywczych (błonnik, witaminy, wapń itd...), mmm pychotka:)
Przepis dodał użytkownik Joasia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze