Trwa ładowanie...
d2mwj75
15-03-2016 23:55

Sok owocowo-warzywny z jarmużem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2mwj75
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • 1 mango
  • 1 duże jabłko
  • 1 banan
  • 2 marchewka
  • kilka listków jarmużu
  • odrobina świeżego imbiru ( nie przyprawa)
  • odrobina cynamonu (niekoniecznie)
  • 1 gruszka
  • 1 kiwi (niekoniecznie)
  • kawałek świeżego ananasa
  • inne ulubione owoce i warzywa (np. seler)
Przepis

Wszystkie składniki muszą być świeże (nie w formie przypraw - z wyjątkiem cynamonu - ani suszone). Wszystko myjemy,obieramy i kroimy bardzo drobno (twarde warzywa, np. marchewkę dobrze zetrzec na tarce, jak na surówkę). Wkładamy do blendera elektrycznego (dzban),wlewamy do pełna wody i miksujemy parę minut.Zmiksowaną całość wlewamy na drobne sito umieszczone na wysokiej misce (tak,żeby odcedzić sok a na sitku zostały "wiórki"). Odstawiamy na noc do lodówki, rano przelewamy uzyskany sok do butelki i można od razu pić,ewentualnie zamykamy w słoiku/butelce i przechowujemy max. 3 dni w lodówce.

To,co zostanie na sitku możemy użyć jako dodatek do wielu potraw zarówno mięsnych jak i słodkich np do ciasta naleśnikowego, do ciasta, które upieczemy, do gulaszu, na smażone placki, do sosów itd...Przepis może bardzo prosty, ale mało praktykowany, za to zawiera niesamowitą bombę witaminową plus mnóstwo składników odżywczych (błonnik, witaminy, wapń itd...), mmm pychotka:)

Przepis dodał użytkownik Joasia

Sok owocowo-warzywny z jarmużem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2mwj75
d2mwj75
d2mwj75
d2mwj75
Więcej tematów
d2mwj75