WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Soba z brokułami i pieczarkami

Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm. W dodatku jest smaczny.

Soba z brokułami i pieczarkami
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.
SKOMENTUJ

Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że pyszne brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm.

Zawiera szereg cennych minerałów, zwłaszcza spore dawki magnezu oraz żelaza. Mąka gryczana dostarcza również dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać jelita i usuwać szkodliwe toksyny, dzięki czemu chroni m.in. przed zaparciami. Produkt ten jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rutyny, czyli związku uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne, dzięki czemu możemy zapobiec powstawaniu żylaków. Gryczane produkty dostarczają też cennych aminokwasów, m.in. lizyny (niezbędna mięśniom i kościom, poprawia koncentrację umysłową, uczestniczy w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzi objawy infekcji) czy metioniny (pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn).

W kuchni makaron soba to sposób na pyszny, szybki, treściwy - a co najważniejsze - prosty obiad. Gotowanie tego produktu nie jest problemem. Wrzucamy go na wrzącą wodę, doprawioną szczyptą soli albo łyżką sosu sojowego, i po 3-5 minutach przysmak nadaje się już do spożycia. Jednak wcześniej należy go przelać zimną wodą, pocierając dłonią, by usunąć pozostałą po gotowaniu warstwę skrobi.

Jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. Potwierdza to Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", polecając przepis na soba z brokułami i pieczarkami.

Składniki:

ok. 500 g brokułów
pół paczki (150 g) makaronu soba
5-6 dużych pieczarek
kawałek pora (ok. 15 cm)
kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pieprz i chili w płatkach do smaku
niełuskany sezam do posypania

Brokuły podzielić na różyczki, zalać lekko osolonym wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu 3 minuty, odcedzić i odstawić. Pieczarki pokroić na cząstki, pora w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W woku lub głębszej patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i pieczarki, obsmażyć szybko, a następnie zmniejszyć ogień i powoli dusić, aż pieczarki zmiękną i odparują. Wówczas zwiększyć ogień, dodać imbir, czosnek i sos sojowy (lub sól), i podsmażać razem chwilę. Dodać brokuły, posypać danie sezamem i jeszcze chwilę razem podsmażać, nie mieszając już, tylko podrzucając składniki na patelni. Doprawić pieprzem i chili. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z dodatkiem przygotowanych warzyw.

Zobacz również: Makaron z tapenadą i pieczarkami* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm