Soba z brokułami i pieczarkami

Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm. W dodatku jest smaczny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że pyszne brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm.

Zawiera szereg cennych minerałów, zwłaszcza spore dawki magnezu oraz żelaza. Mąka gryczana dostarcza również dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać jelita i usuwać szkodliwe toksyny, dzięki czemu chroni m.in. przed zaparciami. Produkt ten jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rutyny, czyli związku uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne, dzięki czemu możemy zapobiec powstawaniu żylaków. Gryczane produkty dostarczają też cennych aminokwasów, m.in. lizyny (niezbędna mięśniom i kościom, poprawia koncentrację umysłową, uczestniczy w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzi objawy infekcji) czy metioniny (pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn).

W kuchni makaron soba to sposób na pyszny, szybki, treściwy - a co najważniejsze - prosty obiad. Gotowanie tego produktu nie jest problemem. Wrzucamy go na wrzącą wodę, doprawioną szczyptą soli albo łyżką sosu sojowego, i po 3-5 minutach przysmak nadaje się już do spożycia. Jednak wcześniej należy go przelać zimną wodą, pocierając dłonią, by usunąć pozostałą po gotowaniu warstwę skrobi.

Jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. Potwierdza to Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", polecając przepis na soba z brokułami i pieczarkami.

Składniki:

ok. 500 g brokułów
pół paczki (150 g) makaronu soba
5-6 dużych pieczarek
kawałek pora (ok. 15 cm)
kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pieprz i chili w płatkach do smaku
niełuskany sezam do posypania

Brokuły podzielić na różyczki, zalać lekko osolonym wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu 3 minuty, odcedzić i odstawić. Pieczarki pokroić na cząstki, pora w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W woku lub głębszej patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i pieczarki, obsmażyć szybko, a następnie zmniejszyć ogień i powoli dusić, aż pieczarki zmiękną i odparują. Wówczas zwiększyć ogień, dodać imbir, czosnek i sos sojowy (lub sól), i podsmażać razem chwilę. Dodać brokuły, posypać danie sezamem i jeszcze chwilę razem podsmażać, nie mieszając już, tylko podrzucając składniki na patelni. Doprawić pieprzem i chili. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z dodatkiem przygotowanych warzyw.

Zobacz również: Makaron z tapenadą i pieczarkami* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru