Soba z brokułami i pieczarkami
Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm. W dodatku jest smaczny.
Soba, pożywny i lekkostrawny makaron, jest wytwarzany z mąki gryczanej i pochodzi z Japonii. Mieszkańcy tego dalekowschodniego kraju wierzą, że pyszne brązowe nitki symbolizują długie życie bez problemów zdrowotnych. W rzeczywistości mąka gryczana ma wyjątkowy wpływ na nasz organizm.
Zawiera szereg cennych minerałów, zwłaszcza spore dawki magnezu oraz żelaza. Mąka gryczana dostarcza również dużo błonnika, który reguluje procesy trawienia, pomaga oczyszczać jelita i usuwać szkodliwe toksyny, dzięki czemu chroni m.in. przed zaparciami. Produkt ten jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł rutyny, czyli związku uszczelniającego i uelastyczniającego naczynia krwionośne, dzięki czemu możemy zapobiec powstawaniu żylaków. Gryczane produkty dostarczają też cennych aminokwasów, m.in. lizyny (niezbędna mięśniom i kościom, poprawia koncentrację umysłową, uczestniczy w produkcji hormonów, przeciwciał i enzymów, a także łagodzi objawy infekcji) czy metioniny (pomaga w odtruwaniu organizmu i oczyszczaniu go ze szkodliwych toksyn).
W kuchni makaron soba to sposób na pyszny, szybki, treściwy - a co najważniejsze - prosty obiad. Gotowanie tego produktu nie jest problemem. Wrzucamy go na wrzącą wodę, doprawioną szczyptą soli albo łyżką sosu sojowego, i po 3-5 minutach przysmak nadaje się już do spożycia. Jednak wcześniej należy go przelać zimną wodą, pocierając dłonią, by usunąć pozostałą po gotowaniu warstwę skrobi.
Jest idealny dla osób, które nie tolerują glutenu. Potwierdza to Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika", polecając przepis na soba z brokułami i pieczarkami.
Składniki:
ok. 500 g brokułów
pół paczki (150 g) makaronu soba
5-6 dużych pieczarek
kawałek pora (ok. 15 cm)
kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
pieprz i chili w płatkach do smaku
niełuskany sezam do posypania
Brokuły podzielić na różyczki, zalać lekko osolonym wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu 3 minuty, odcedzić i odstawić. Pieczarki pokroić na cząstki, pora w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W woku lub głębszej patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i pieczarki, obsmażyć szybko, a następnie zmniejszyć ogień i powoli dusić, aż pieczarki zmiękną i odparują. Wówczas zwiększyć ogień, dodać imbir, czosnek i sos sojowy (lub sól), i podsmażać razem chwilę. Dodać brokuły, posypać danie sezamem i jeszcze chwilę razem podsmażać, nie mieszając już, tylko podrzucając składniki na patelni. Doprawić pieprzem i chili. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z dodatkiem przygotowanych warzyw.