S’mores – słodki smakołyk z ogniska

Na pewno wzbudzi powszechny zachwyt podczas spotkania przy ognisku czy grillu, choć można go również przygotować w domu, wykorzystując piekarnik albo kuchenkę mikrofalową. Za zagadkową nazwą specjału skrywa się zapieczona pianka marshmallow, ukryta wraz z kawałkiem czekolady między dwoma krakersami.

S'mores - deser z ogniskaS’more to tradycyjny smakołyk z ogniska
Źródło zdjęć: © Getty Images

S’mores to skrót od angielskiego określenia "something more", czyli "coś więcej". Po raz pierwszy użyto go w latach 20. XX wieku, oczywiście w Stanach Zjednoczonych, gdzie najwcześniej zaczęto cenić słodkie pianki zwane marshmallows. W 1927 r. przepis na ten specjał ukazał się w bardzo popularnym poradniku "Tramping and trailing with the girl scouts", co świadczy o tym, że przysmak był wówczas szczególnie popularny wśród amerykańskich harcerzy i harcerek.

 

Z czasem s’mores upowszechnił się również w Kanadzie czy Meksyku. Nie tylko wśród skautów, ponieważ krakersowe "kanapki" z zapieczonymi piankami stały się obowiązkowym elementem w menu licznych imprez plenerowych, zarówno kameralnych, jak i masowych.

 

Popularność deseru wzrosła pod koniec lat 40. XX w., gdy Alex Doumak, syn założyciela Doumak, Inc., czyli najsłynniejszego wytwórcy marshmallows, opatentował technologię wytłaczania pianek, rewolucjonizując produkcję słodyczy. Niedługo później receptura s’mores trafiła do kultowej książki kucharskiej Betty Crocker, opublikowanej po raz pierwszy w 1957 r.

Grillowanie - fakty i mity. Ekspert zdradza, jak zdrowo i bezpiecznie grillować

10 sierpnia Amerykanie świętują Narodowy Dzień S’mores. Nie wiadomo, dlaczego specjał fetuje się akurat wtedy, ale nie zmienia to faktu, że od dziesięcioleci cieszy się on niesłabnącym powodzeniem. Na pewno zasmakuje również Polakom.

Marshmallows – co w nich siedzi?


 

Najważniejszym składnikiem s’mores są pianki marshmallows, które bez trudu kupimy w polskich sklepach, w rozmaitych smakach i kształtach. Słodycze nie budzą jednak zachwytu dietetyków, przede wszystkim ze względu na bardzo dużą dawkę substancji słodzących w składzie.

 

W piankach kryje się zazwyczaj dużo cukru, ale często nie brakuje w nich również syropu glukozowo-fruktozowego, który nie posiada żadnych wartości odżywczych, a dodatkowo podwyższa poziom "złego" cholesterolu LDL, zwiększa ryzyko cukrzycy i powoduje otyłość (zakłóca metabolizm, spowalniając wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości).

 

Jakby tego było mało, w składzie większości marshmallows pojawiają się też inne słodziki, choćby syrop glukozowy – słodki roztwór otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków, który jest bardzo kaloryczny, sprzyja nadwadze i otyłości, może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi.


 Planując przyrządzenie s’mores warto sięgnąć po pianki o łatwiejszym do zaakceptowania składzie. W takich produktach biały cukier jest zastępowany trzcinowym nierafinowanym, zaś syrop glukozowo-fruktozowy – mniej szkodliwym syropem kukurydzianym. Pojawiają się w nich również naturalne wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące oraz koncentraty owocowe.

Przepis na s’mores


 

Przygotowanie s’mores jest banalnie proste. Według tradycyjnej receptury pianki marshmallows należy nadziać na patyk i przypiec nad ogniskiem, aż się zarumienią i nabiorą wewnątrz półpłynnej konsystencji. Jednak z powodzeniem można je również podsmażyć na grillu albo w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.

deser z grilla
© Getty Images
  1. Podpieczoną piankę wykładamy na krakersa. Według oryginalnego amerykańskiego przepisu powinno być to ciastko typu graham, dość trudne do zdobycia w Polsce, ale z powodzeniem można zastąpić je krakersem lub herbatnikiem pełnoziarnistym.
  2. Następnie na gorącej piance układamy kostkę czekolady (najlepiej mlecznej) i przykrywamy drugim krakersem. Czekamy, aż czekolada pod wpływem ciepła zacznie się rozpuszczać i wtedy konsumujemy specjał.
  3. Jeśli przyrządzamy s’mores na grillu, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej możemy trochę zmodyfikować przepis: na krakersie umieszczamy piankę i kostkę czekolady, przykrywamy drugim ciastkiem, wszystko zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy przez kilka minut w całości.
  4. Zdaniem niektórych miłośników tego deseru zapewnia to lepsze przeniknięcie smaków.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów