Smerfuś, czyli biszkopt z jagodami i galaretką

Ciasto "Smerfuś", czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Jak podpowiada Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc ciasto wystarczy na rodzinną porcję na dwa dni.

Smerfuś, czyli biszkopt z jagodami i galaretką
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Ciasto "Smerfuś", czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Jak podpowiada Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc ciasto wystarczy na rodzinną porcję na dwa dni.

Składniki:
6 jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyto tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka (użyto niebieskiej)
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych jagód

Biszkopt:

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
  5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki. Krem:
  7. Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Keksówkę o wymiarach 25x12cm lub inne naczynie wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
  8. Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Śmietankę kremówkę 500 ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch:
  10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać jagodami.
  11. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm