Smażony kalafiorowy kuskus z granatem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duży kalafior
- pestki z jednego dorodnego granatu
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- płatki migdałowe
- sól i pieprz do smaku
Z kalafiora usunąć twardy głąb i liście, a następnie podzielić go na różyczki. Aby zrobić z niego kuskus/ryż, należy go zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą robota kuchennego. Pietruszkę posiekać, a płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni (powinny mieć lekko brązowy kolor).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać kalafiora i podsmażyć na wolnym ogniu. Po chwili doprawić rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać pestki granatu oraz pietruszkę. Całość wymieszać i podawać z płatkami migdałowymi, ale równie dobrze danie będzie smakować bez nich.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze