Smażone kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii to jedne z jadalnych kwiatów, które warto zaprosić do swojej kuchni. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować przepis na smażone kwiaty w cieście naleśnikowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 12 kwiatów cukinii
- masło klarowane do smażenia
Ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wody gazowanej
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- spora szczypta soli,
- szczypta pieprzu
- szczypta curry
Do miski wbijamy jajko, wlewamy wodę i mleko. Mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy mąki, cały czas miksując. Doprawiamy do smaku, ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Moczymy kwiaty w cieście.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.
POLECAMY: Uwaga na jajka! Tak rozpoznasz, czy są świeże
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze