Trwa ładowanie...
d2tsenj
07-07-2017 12:19

Smażone kwiaty cukinii

Przepis

Kwiaty cukinii to jedne z jadalnych kwiatów, które warto zaprosić do swojej kuchni. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto wypróbować przepis na smażone kwiaty w cieście naleśnikowym.

d2tsenj
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 12 kwiatów cukinii
  • masło klarowane do smażenia

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • spora szczypta soli,
  • szczypta pieprzu
  • szczypta curry
Przepis

Do miski wbijamy jajko, wlewamy wodę i mleko. Mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy mąki, cały czas miksując. Doprawiamy do smaku, ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć lejące konsystencję. Moczymy kwiaty w cieście.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kwiaty na średnim ogniu przez około minutę z każdej strony. Gotowe wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło.

POLECAMY: Uwaga na jajka! Tak rozpoznasz, czy są świeże

Smażone kwiaty cukinii
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tsenj
d2tsenj
d2tsenj
d2tsenj
Więcej tematów
d2tsenj