Trwa ładowanie...
d2f2xnc
12-08-2022 12:59

Smażona cukinia w słoiku

Przepis

Sezon na cukinię w pełni, warto więc zrobić zapasy na zimę. Cukinia doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, możemy z niej także przygotować leczo w słoikach. świetnym pomysłem jest również smażona cukinia. Zimą wykorzystamy ją jako jarzynkę do obiadu czy składnik sosów do makaronu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2f2xnc
1.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 1500 g młodej cukinii (5 szt. niewielkich),
  • 2 białe cebule ok. 300 g,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 70 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny mielony,
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego,
  • na czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu zielonego,
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku.
Przepis
  • Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić po długości na plastry, następnie cienkie słupki i drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 płaską łyżkę soli, kurkumę i wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Przełożyć na sito, żeby oddzielić sok od miąższu (soku z cukinii nie wylewamy).
  • Cebule pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek posiekać. W dużym garnku o szerokim dnie zeszklić na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać cukier i sól do smaku.
  • Dodać miąższ cukinii, smażyć ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać. Wlać sok z cukinii, dodać pieprz cytrynowy, zielony i pieprz czarny do smaku. Dusić ok. 5 min, wymieszać z ziołami, ewentualnie doprawić solą.
  • Gorącą cukinię przełożyć (wcześniej wyparzonych) słoików. Po przestygnięciu przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jeśli chcemy na dłużej, należy wykonać pasteryzację w wodzie przez ok. 30 min.
Smażona cukinia w słoiku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
d2f2xnc
Więcej tematów
d2f2xnc