Smażona cukinia w słoiku
Sezon na cukinię w pełni, warto więc zrobić zapasy na zimę. Cukinia doskonale nadaje się do marynowania, kiszenia, możemy z niej także przygotować leczo w słoikach. świetnym pomysłem jest również smażona cukinia. Zimą wykorzystamy ją jako jarzynkę do obiadu czy składnik sosów do makaronu. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1500 g młodej cukinii (5 szt. niewielkich),
- 2 białe cebule ok. 300 g,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- 70 ml oleju rzepakowego,
- pieprz czarny mielony,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego,
- na czubek łyżeczki świeżo mielonego pieprzu zielonego,
- ½ płaskiej łyżeczki cukru,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku.
- Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić po długości na plastry, następnie cienkie słupki i drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 płaską łyżkę soli, kurkumę i wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Przełożyć na sito, żeby oddzielić sok od miąższu (soku z cukinii nie wylewamy).
- Cebule pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek posiekać. W dużym garnku o szerokim dnie zeszklić na złoty kolor cebulę, pod koniec dodać cukier i sól do smaku.
- Dodać miąższ cukinii, smażyć ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać. Wlać sok z cukinii, dodać pieprz cytrynowy, zielony i pieprz czarny do smaku. Dusić ok. 5 min, wymieszać z ziołami, ewentualnie doprawić solą.
- Gorącą cukinię przełożyć (wcześniej wyparzonych) słoików. Po przestygnięciu przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jeśli chcemy na dłużej, należy wykonać pasteryzację w wodzie przez ok. 30 min.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze