Smakowity patent na obiad. Potrzebujesz tylko 15 minut
Kotlety jajeczne to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, doskonale smakują z sosami lub surówką. Przygotowanie takich kotletów nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie kilku składników i 15 minut.
Kotlety jajeczne - jak zrobić?
W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.
Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.
Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony.
Przepis na kotlety jajeczne
Składniki:
- Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle.
- Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach.
- Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju.