Smakowity patent na obiad. Potrzebujesz tylko 15 minut

Kotlety jajeczne to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, doskonale smakują z sosami lub surówką. Przygotowanie takich kotletów nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie kilku składników i 15 minut.

kotletyKotlety jajeczne w 15 minut
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety jajeczne - jak zrobić?

W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.

Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.

Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle.
  2. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju.


Jakie jajka wybrać?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯