Smakowity patent na obiad. Potrzebujesz tylko 15 minut

Kotlety jajeczne to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, doskonale smakują z sosami lub surówką. Przygotowanie takich kotletów nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie kilku składników i 15 minut.

kotletyKotlety jajeczne w 15 minut
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety jajeczne - jak zrobić?

W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.

Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.

Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle.
  2. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju.


Jakie jajka wybrać?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce