Trwa ładowanie...
d1ktv6m

Smakowity patent na obiad. Potrzebujesz tylko 15 minut

Kotlety jajeczne to doskonała alternatywna dla tradycyjnych mielonych, doskonale smakują z sosami lub surówką. Przygotowanie takich kotletów nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie kilku składników i 15 minut.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kotlety jajeczne w 15 minut
Kotlety jajeczne w 15 minut (123RF)
d1ktv6m

Kotlety jajeczne - jak zrobić?

W PRL kotlety jajeczne stanowiły częsty zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się w barach mlecznych, szkolnych i zakładowych stołówkach, a także w wielu polskich domach. Przepis na kotlety jajeczne możemy dowolnie modyfikować, dodając do masy wybrane przez nas składniki.

Smacznym połączeniem będą jajka z pieczarkami, brokułami, kiszonymi ogórkami lub żółtym serem. Usmażone kotlety możemy podawać z naszymi ulubionymi surówkami, kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się też z dodatkiem ziemniaków w formie purée lub frytek.

d1ktv6m

Kotlety z jajek są bardzo łatwe do przygotowania. Ugotowane na twardo jajka siekamy bardzo drobno, dodajemy do nich posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany szczypiorek. Masę mieszamy, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i lekko ubite białko z dwóch jajek. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle kilka minut z każdej strony.

Przepis na kotlety jajeczne

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
d1ktv6m

Przygotowanie:

1. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle.
2. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach.
3. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz.
4. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju.

Jakie jajka wybrać?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1ktv6m

Podziel się opinią

Share
d1ktv6m
d1ktv6m