Zrób to sam
Mimo że pochodzi z Włoch, jest znana i lubiana niemal na całym świecie. Świetnie sprawdzi się na lunch lub jako przekąska podczas przyjęcia. Bez problemu możemy przygotować ją we własnej kuchni. Poznajcie panini, prostą i smaczną, grillowaną kanapkę.
Czym jest panini?
Panini to tradycyjna włoska kanapka, o której wspominano już w XVI-wiecznych książkach kucharskich. Nie ma jednak oficjalnego przepisu na ten włoski specjał. W związku z tym możemy spotkać wiele wersji panini. Jeżeli więc chcemy przygotować je w domu, możemy dowolnie wybrać pieczywo oraz dodatki. Poznajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczne panini.
Jakie wybrać pieczywo?
We Włoszech do przygotowania panini najczęściej stosuje się ciabattę, bagietkę lub michettę (znaną też jako rosetta), czyli kajzerkę z Lombardii. Miłośnicy panini mogą także spotkać ją w wersji z pieczywa focaccia lub z klasycznego chleba. Podczas przygotowywania panini w domu, pamiętajmy, że najlepiej sprawdza się do nich miękkie pieczywo.
Jaki przygotować sos?
Przed włożeniem dodatków warto posmarować pieczywo sosem. Doskonale sprawdzi się do tego pesto, masło, ser, jogurt lub musztarda. Do kanapki możemy dodać też sos czosnkowy lub majonez.
Jakie wybrać dodatki?
Tak jak wcześniej wspominaliśmy, nie ma oficjalnego przepisu na panini. W związku z tym wybór dodatków należy do nas. Co najczęściej spotykamy w panini? Wśród dodatków znajdziemy m.in. ser (żółty lub mozzarella), szynkę, salami, pieczoną wołowinę, pomidory, rukolę, oliwki, a nawet awokado. Przygotowując panini pamiętajmy o grubej warstwie dodatków. Jeżeli chcemy, aby ten włoski specjał się udał, warto zamiast jednego plastra włożyć np. 3, aby kanapka była gruba i pożywna.
Jak podawać panini?
Przed podaniem, panini opiekamy w specjalnym dwustronnym tosterze. Jeżeli go nie mamy, możemy przygotować je w piekarniku, na patelni grillowej lub na zwykłym grillu. Kanapki opiekamy do momentu, aż zewnątrz kanapka będzie chrupiąca, a wewnątrz ciepła. Co ciekawe, panini możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.