Smak Włoch w twojej kuchni. Przedstawiamy kanapkę panini

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Mimo że pochodzi z Włoch, jest znana i lubiana niemal na całym świecie. Świetnie sprawdzi się na lunch lub jako przekąska podczas przyjęcia. Bez problemu możemy przygotować ją we własnej kuchni. Poznajcie panini, prostą i smaczną, grillowaną kanapkę.

/ 6Czym jest panini?

Obraz
© 123RF

Panini to tradycyjna włoska kanapka, o której wspominano już w XVI-wiecznych książkach kucharskich. Nie ma jednak oficjalnego przepisu na ten włoski specjał. W związku z tym możemy spotkać wiele wersji panini. Jeżeli więc chcemy przygotować je w domu, możemy dowolnie wybrać pieczywo oraz dodatki. Poznajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczne panini.

/ 6Jakie wybrać pieczywo?

Obraz
© 123RF

We Włoszech do przygotowania panini najczęściej stosuje się ciabattę, bagietkę lub michettę (znaną też jako rosetta), czyli kajzerkę z Lombardii. Miłośnicy panini mogą także spotkać ją w wersji z pieczywa focaccia lub z klasycznego chleba. Podczas przygotowywania panini w domu, pamiętajmy, że najlepiej sprawdza się do nich miękkie pieczywo.

/ 6Jaki przygotować sos?

Obraz
© 123RF

Przed włożeniem dodatków warto posmarować pieczywo sosem. Doskonale sprawdzi się do tego pesto, masło, ser, jogurt lub musztarda. Do kanapki możemy dodać też sos czosnkowy lub majonez.

/ 6Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, nie ma oficjalnego przepisu na panini. W związku z tym wybór dodatków należy do nas. Co najczęściej spotykamy w panini? Wśród dodatków znajdziemy m.in. ser (żółty lub mozzarella), szynkę, salami, pieczoną wołowinę, pomidory, rukolę, oliwki, a nawet awokado. Przygotowując panini pamiętajmy o grubej warstwie dodatków. Jeżeli chcemy, aby ten włoski specjał się udał, warto zamiast jednego plastra włożyć np. 3, aby kanapka była gruba i pożywna.

/ 6Jak podawać panini?

Obraz
© 123RF

Przed podaniem, panini opiekamy w specjalnym dwustronnym tosterze. Jeżeli go nie mamy, możemy przygotować je w piekarniku, na patelni grillowej lub na zwykłym grillu. Kanapki opiekamy do momentu, aż zewnątrz kanapka będzie chrupiąca, a wewnątrz ciepła. Co ciekawe, panini możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości