Smak Włoch w twojej kuchni. Przedstawiamy kanapkę panini

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Mimo że pochodzi z Włoch, jest znana i lubiana niemal na całym świecie. Świetnie sprawdzi się na lunch lub jako przekąska podczas przyjęcia. Bez problemu możemy przygotować ją we własnej kuchni. Poznajcie panini, prostą i smaczną, grillowaną kanapkę.

/ 6Czym jest panini?

Obraz
© 123RF

Panini to tradycyjna włoska kanapka, o której wspominano już w XVI-wiecznych książkach kucharskich. Nie ma jednak oficjalnego przepisu na ten włoski specjał. W związku z tym możemy spotkać wiele wersji panini. Jeżeli więc chcemy przygotować je w domu, możemy dowolnie wybrać pieczywo oraz dodatki. Poznajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczne panini.

/ 6Jakie wybrać pieczywo?

Obraz
© 123RF

We Włoszech do przygotowania panini najczęściej stosuje się ciabattę, bagietkę lub michettę (znaną też jako rosetta), czyli kajzerkę z Lombardii. Miłośnicy panini mogą także spotkać ją w wersji z pieczywa focaccia lub z klasycznego chleba. Podczas przygotowywania panini w domu, pamiętajmy, że najlepiej sprawdza się do nich miękkie pieczywo.

/ 6Jaki przygotować sos?

Obraz
© 123RF

Przed włożeniem dodatków warto posmarować pieczywo sosem. Doskonale sprawdzi się do tego pesto, masło, ser, jogurt lub musztarda. Do kanapki możemy dodać też sos czosnkowy lub majonez.

/ 6Jakie wybrać dodatki?

Obraz
© 123RF

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, nie ma oficjalnego przepisu na panini. W związku z tym wybór dodatków należy do nas. Co najczęściej spotykamy w panini? Wśród dodatków znajdziemy m.in. ser (żółty lub mozzarella), szynkę, salami, pieczoną wołowinę, pomidory, rukolę, oliwki, a nawet awokado. Przygotowując panini pamiętajmy o grubej warstwie dodatków. Jeżeli chcemy, aby ten włoski specjał się udał, warto zamiast jednego plastra włożyć np. 3, aby kanapka była gruba i pożywna.

/ 6Jak podawać panini?

Obraz
© 123RF

Przed podaniem, panini opiekamy w specjalnym dwustronnym tosterze. Jeżeli go nie mamy, możemy przygotować je w piekarniku, na patelni grillowej lub na zwykłym grillu. Kanapki opiekamy do momentu, aż zewnątrz kanapka będzie chrupiąca, a wewnątrz ciepła. Co ciekawe, panini możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości