Smacznie i z bąbelkami, czyli o potrawach z dodatkiem musujących alkoholi

Szampan, wino musujące, a w ostatnich latach także cydr – spożycie tego typu trunków błyskawicznie wzrasta przed Sylwestrem, ponieważ lubimy witać Nowy Rok w towarzystwie "bąbelków". Jednak po takie napoje warto sięgać nie tylko od święta, tym bardziej, że mogą być interesującym dodatkiem do rozmaitych potraw.

Smacznie i z bąbelkami, czyli o potrawach z dodatkiem musujących alkoholi
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Szampanem określamy zazwyczaj każde wino musujące, ale tak naprawdę ta nazwa jest zarezerwowana wyłącznie do trunków wytwarzanych zgodnie z tradycyjnymi, rygorystycznymi zasadami we francuskim regionie Szampania. Młode wino rozlewa się do butelek, a następnie wzbogaca cukrem i drożdżami. Po wtórnej fermentacji leżakuje wiele miesięcy, a gdy dojrzeje, butelki ustawia się do góry dnem i zamraża ich szyjki, gdzie gromadzi się osad drożdżowy. Po usunięciu korka ciśnienie wypycha lodowy czop z osadem, zaś szampan zostaje ponownie zakorkowany i znów trafia do leżakowania.

Dzięki takim zabiegom trunek nabiera wyrafinowanego smaku i aromatu. Większość win musujących dostępnych na naszym rynku zazwyczaj nie ma z nim zbyt wiele wspólnego, najczęściej są one po prostu sztucznie nasycane dwutlenkiem węgla.

Jeśli jednak uda nam się zdobyć prawdziwego wytrawnego szampana i nie wypijemy wszystkiego podczas imprezy, warto wykorzystać ten szlachetny napój do przyrządzenia pysznych potraw. Oto kilka propozycji.

Zobacz też: Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Kurczak w sosie szampańskim

Nawet pospolite filety z piersi kurczaka (ok. 25 dag) nabiorą charakteru, gdy podsmażmy je kilka minut na maśle klarowanym z posiekaną szalotką, doprawimy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, a następnie zalejemy szampanem (ok. 75 ml), zaś po zagotowaniu – także 30-procentową śmietaną (75 ml). Dusimy pod przykryciem kilka minut, w razie potrzeby zagęszczając sos mąką. Potrawę możemy zaserwować z ryżem, najlepiej ugotowanym na bulionie.

Łosoś w szampanie

W oryginalnej wersji tego przepisu bazą potrawy jest jesiotr, ryba o wyjątkowo delikatnym i jędrnym mięsie, niemal pozbawionym ości. Jednak obecnie trudno ją kupić w sklepie, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystać znacznie popularniejszego łososia. Zadanie jest bardzo proste – 400 ml wytrawnego szampana gotujemy przez kilka minut z pokrojoną w plasterki marchewką (2-3 sztuki) i pietruszką (wystarczy jedna), doprawiamy liściem laurowym i białym pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego na spore kawałki łososia i gotujemy około 40-45 minut. Studzimy i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Podajemy jako przystawkę, z dodatkiem chrzanu.

Krem sabayon

To francuska wersja pochodzącego z Włoch pysznego deseru, zwanego zabajone, od XV wieku przygotowywanego z trzech składników: żółtek, cukru i słodkiego wina, ubijanych i jednocześnie ostrożnie ogrzewanych, aż do lekkiego zgęstnienia. W XIX w. Francuzi zaczęli zastępować wino szampanem. Efekt możemy sprawdzić osobiście. Wystarczy cztery żółtka i 30 g cukru ubić w naczyniu umieszczonym w garnku z wrzątkiem, a gdy masa stanie się gęsta i jasnożółta, wolno wlać 100 ml szampana, nie przerywając ubijania. Po około 10 minutach krem powinien stać się aksamitny i puszysty. Warto schłodzić go w lodówce i podać z owocami, np. truskawkami albo borówkami amerykańskimi.

Wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów jest również cydr. Lekki alkohol produkowany na bazie sfermentowanego moszczu jabłecznego i drożdży łączy w sobie słodycz i gorycz, dlatego wzbogaca smak zarówno deserów, jak i potraw z mięsa czy owoców morza. Jak go wykorzystać w kuchni?

Zupa cebulowa z cydrem

Pyszny pomysł na zimowy obiad. Kilogram cebuli kroimy w piórka i podsmażamy na maśle klarowanym, dorzucając na patelnie 2-3 gałązki rozmarynu (może być też w postaci suszonej). Pod koniec dodajemy kilka posiekanych ząbków czosnku i zalewamy wytrawnym cydrem (ok. 300 ml). Po kilku minutach, gdy płyn się zredukuje, dolewamy litr bulionu, najlepiej wołowego i gotujemy zupę około pół godziny. Pod koniec doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Podajemy w towarzystwie grzanek z żółtym serem.

Królik duszony w cydrze

Delikatne mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym cydrem. Jak przygotować smaczną potrawę z królika? Kroimy go na kilka kawałków, każdy obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle klarowanym, ze wszystkich stron. Następnie dodajemy posiekaną cebulę (2-3 sztuki), 10-12 ząbków czosnku oraz posiekany pęczek tymianku. Podsmażamy 10 minut, zalewamy cydrem (600 ml), dodajemy 2-3 łyżki musztardy Dijon. Dusimy pod przykryciem ok. 45 minut. Gdy mięso zaczyna odchodzić od kości, dodajemy łyżkę miodu i dwie łyżki śmietany. Jeszcze chwilę gotujemy. Potrawę serwujemy z ziemniaczanym puree.

Risotto z dynią i cydrem

Przepis proponowany przez Tomasza Jakubiaka, popularnego telewizyjnego kucharza. Czerwoną cebulę szalotkę (5 sztuk), dynię hokkaido (20 dag), garść suszonych moreli i słodkie jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym z kilkoma listkami szałwii. Dodajemy ryż arborio (1,5 szklanki) i smażymy, aż jego ziarna się zeszklą. Wtedy dokładamy dynię, morele i jabłko. Gotujemy na małym ogniu, dolewając na zmianę sok jabłkowy i cydr (po pół litra), cały czas mieszając. Płyn dolewamy, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Na koniec dodajemy 100 g sera pecorino i łyżkę masła.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny