Smaczne, zdrowe i niezbyt kaloryczne
Jak przyrządzić posiłek?
To co ląduje na naszym talerzu, powinno być smaczne, pełne witamin i niezbyt kaloryczne. Jednak dla naszego zdrowia i figury znaczenie ma nie tylko to, co jemy. Liczy się także sposób przygotowania.
To co ląduje na naszym talerzu, powinno być smaczne, pełne witamin i niezbyt kaloryczne. Jednak dla naszego zdrowia i figury znaczenie ma nie tylko to, co jemy. Liczy się także sposób przygotowania. Juliette Kellow, brytyjska dietetyk podpowiada, jak przyrządzić posiłek.
Kukurydza najlepsza z puszki
Fanów kukurydzy z puszki nie brakuje. Duże, słodkie i soczyste ziarna można jeść łyżkami prosto z puszki. Jak się okazuje - słusznie. Naukowcy z Uniwersytetu Cornella w USA są zdania, że obróbka cieplna, jakiej poddawana jest kukurydza zanim trafi do puszek, przyczynia się do zwiększenia ilości antyoksydantów aż o 44 proc. Te związki pomagają wymieść z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki, przez co przyczyniają się do wielu problemów zdrowotnych. Zwiększony poziom przeciwutleniaczy rekompensuje też stratę witaminy C, jaka następuje w konserwowanych warzywach i owocach.
ml/mmch (na podst. Daily Mail)