WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Slow food na urlopie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5To prostsze niż myślisz

Obraz
© 123RF.COM

Ciągle gdzieś się śpieszymy, żyjemy w stresie, nie mamy czasu na odpoczynek, jemy byle co, ważne, żeby było szybko. Ale przychodzi taki moment, kiedy uświadamiamy sobie, że czas przecieka nam przez palce, mamy wrażenie, że umyka nam coś ważnego. Wakacje to dobry moment żeby trochę przystopować. Zobacz jak cieszyć się wolnym czasem i... jedzeniem zgodnie z filozofią slow life.

Idea wolniejszego życia narodziła się w latach osiemdziesiątych we Włoszech. Kiedy w zabytkowe części Rzymu otwarto restaurację McDonalds, włoski restaurator i krytyk kulinarny Carlo Petrini, wraz z grupą znajomych założył organizację non profit Slow Food. W ten sposób chcieli wyrazić swój sprzeciw wobec zbyt szybko rozrastającej się w stolicy Italii sieci fast foodów.
Polecamy wideo: Niesamowite lody

/ 5Jedzenie pod znakiem ślimaka

Obraz
© 123RF.COM

Organizacja Carlo Petriniego promowała kuchnie regionalne, zdrową żywność, bogatą w smaki i nisko przetworzoną. Chodziło także o to, by wspierać lokalnych producentów żywności z różnych stron świata oraz chronić jakości i tradycji. W ten sposób powstał ruch społeczny Slow Food, którego znakiem rozpoznawczym stał się ślimak. Ruch ten traktuje kuchnię jako pełnoprawny element kultury narodu, społeczności czy regionu, podobnie jak architekturę czy malarstwo. W Polsce oddział Slow Food pojawił się w grudniu 2002 roku.

/ 5Urlop w stylu slow

Obraz
© 123RF.COM

Na urlopie próbujemy żyć na nieco wolniejszych obrotach, nastawiamy się na wypoczynek i ładowanie akumulatorów. Brzmi pięknie, ale od czego zacząć? Jak zaplanować wakacje w stylu slow? To wcale nie jest takie trudne. Wystarczy przestrzegać kilku przykazań. Skup się na tym, co jest dla ciebie najważniejsze. Miej w życiu cel, dąż do niego. Zwracaj uwagę na to, co jesz, unikaj przewożonej żywności, wybieraj naturalne produkty. Dbaj o swój rozwój osobisty, doceniaj piękno przyrody, kontempluj sztukę, delektuj się jedzeniem. Pielęgnuj relacje z bliskimi, celebruj spotkania, nie spiesz się. Po piąte, podróżuj, w końcu podróże kształcą, prawda? Poznawaj nowe miejsca, kultury, ludzi. No i najważniejsze - zwolnij! Znajdź czas, by posiedzieć na ławce w parku, zatrzymaj się na chwilę, rozejrzyj wokół siebie.

/ 5Jedzenie bez wyrzutów sumienia

Obraz
© 123RF.COM

Szerokim łukiem powinniśmy unikać barów szybkiej obsługi. Przecież nie chodzi tylko o to, by zaspokoić głód, ale także dostarczyć sobie przyjemności. A jaka przyjemność płynie z jedzenia frytek czy hamburgera na ulicy, czy przy stoliku, na który czeka już kolejka wygłodniałych klientów? Poza tym w fast foodach wszystko smakuje tak samo, i na dodatek szkodzi naszemu zdrowiu. Tłuste, nafaszerowane konserwantami dania nie są obojętne dla naszego organizmu. Żywność w stylu slow food jest nisko przetworzona, naturalna, wytwarzana metodami tradycyjnymi. Charakteryzuje się więc ona nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale także doskonałą jakością.

/ 5Lokalne smaki

Obraz
© 123RF.COM

Odkrywajmy lokalne smaki. Zatrzymajmy się w małej kawiarni, by napić się aromatycznej, świeżo mielonej kawy. Poszukajmy tradycyjnie wyrabianych lodów, zjedzmy obiad w małej, rodzinnej restauracji czy tawernie. Wybierajmy produkty nieprzetworzone oraz regionalne dania. Nie jedzmy w pośpiechu, delektujmy się smakiem i zapachem potraw. Chodzi o to, by oderwać się od codzienności i obowiązków, cieszyć się chwilą.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny