Słonecznik. Jak wykorzystać go w kuchni?
Nasion słonecznika próbował chyba każdy. Najczęściej zjadamy je na surowo, prosto z kwiatu albo posypujemy nim potrawy. Słonecznik dodaje się także do pieczywa czy ciast i stosuje jako panierkę do kotletów. Warto korzystać z niego jak najczęściej, bo nasiona słonecznika to prawdziwa składnica cennych substancji odżywczych.
Słonecznik bogaty jest w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim z grupy omega 6. Kwasy te są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych, więc poprawiają kondycję skóry i działanie organów wewnętrznych. Słonecznik jest idealny, jeśli chcemy schudnąć. Wspiera pracę jelit i wzmacnia trawienie. W dodatku pomaga nam usunąć z organizmu szkodliwy cholesterol. Ziarna tej rośliny możemy również wykorzystać do przyrządzania wielu ciekawych potraw. Oto nasze propozycje.
Sałatka ze szpinakiem
Nasiona słonecznika w sałatkach nie tylko poprawiają ich smak, ale również powodują, że sałatki zyskują na chrupkości. Do przygotowania sałatki potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki ziaren słonecznika, kawałek sera pleśniowego, musztarda, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć orzechami. Musztardę łączymy z octem, oliwą i pieprzem. Miksujemy. Do miski wkładamy szpinak, podzielony na kawałki ser, słonecznik i polewamy sałatkę sosem.
Pasta ze słonecznika
Tradycyjne pesto robi się z nasion pinioli, czyli śródziemnomorskiej sosny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać w bardzo podobny sposób nasiona słonecznika, również zawierających sporo tłuszczu. Potrzebujemy: szklankę słonecznika, kilka suszonych pomidorów, czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz. Słonecznik namaczamy w wodzie przez całą noc. Pomidory kroimy na kawałki, natkę siekamy. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy sok z cytryny. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pasta powinna być gęsta. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.
Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni
Zupa krem ze słonecznikiem
Słonecznik możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznej i sycącej zupy. Do nasion idealnie pasuje seler, warzywo bardzo delikatne i aromatyczne. Na zupę potrzebujemy: korzeń selera, dwa ziemniaki, koperek, szklankę słonecznika, jogurt naturalny, cytrynę, suszone oregano, sól i pieprz. Pokrojony w kostkę seler i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy i mielimy lub ubijamy w moździerzu. Warzywa przekładamy do miksera, dodajemy słonecznik, posiekany koperek i przyprawy. Miksujemy i mieszamy z jogurtem. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.
Kotlety ze słonecznika
To ciekawe danie wymaga trochę pracy, ale efekt jest znakomity. Orzechowe w smaku kotleciki na pewno zasmakują każdemu. Składniki: trzy szklanki nasion słonecznika, cebula, czosnek, kilka marchewek, bułka tarta, suszony tymianek, oliwa, sól i pieprz. Marchew ścieramy na drobnej tarce, cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie i dodajemy do marchewki. Słonecznik mielimy, czosnek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie aż się zrumienią.