Słonecznik. Jak wykorzystać go w kuchni?

Nasion słonecznika próbował chyba każdy. Najczęściej zjadamy je na surowo, prosto z kwiatu albo posypujemy nim potrawy. Słonecznik dodaje się także do pieczywa czy ciast i stosuje jako panierkę do kotletów. Warto korzystać z niego jak najczęściej, bo nasiona słonecznika to prawdziwa składnica cennych substancji odżywczych.

słonecznikSłonecznik jest smaczny i zdrowy
Źródło zdjęć: © 123RF

Słonecznik bogaty jest w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim z grupy omega 6. Kwasy te są niezbędne do odbudowywania błon komórkowych, więc poprawiają kondycję skóry i działanie organów wewnętrznych. Słonecznik jest idealny, jeśli chcemy schudnąć. Wspiera pracę jelit i wzmacnia trawienie. W dodatku pomaga nam usunąć z organizmu szkodliwy cholesterol. Ziarna tej rośliny możemy również wykorzystać do przyrządzania wielu ciekawych potraw. Oto nasze propozycje.

Sałatka ze szpinakiem

Nasiona słonecznika w sałatkach nie tylko poprawiają ich smak, ale również powodują, że sałatki zyskują na chrupkości. Do przygotowania sałatki potrzebne nam będą: dwie szklanki świeżego szpinaku, pół szklanki ziaren słonecznika, kawałek sera pleśniowego, musztarda, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, pieprz. Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć orzechami. Musztardę łączymy z octem, oliwą i pieprzem. Miksujemy. Do miski wkładamy szpinak, podzielony na kawałki ser, słonecznik i polewamy sałatkę sosem.

Pasta ze słonecznika

Tradycyjne pesto robi się z nasion pinioli, czyli śródziemnomorskiej sosny. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać w bardzo podobny sposób nasiona słonecznika, również zawierających sporo tłuszczu. Potrzebujemy: szklankę słonecznika, kilka suszonych pomidorów, czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz. Słonecznik namaczamy w wodzie przez całą noc. Pomidory kroimy na kawałki, natkę siekamy. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy sok z cytryny. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Pasta powinna być gęsta. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Zupa krem ze słonecznikiem

Słonecznik możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznej i sycącej zupy. Do nasion idealnie pasuje seler, warzywo bardzo delikatne i aromatyczne. Na zupę potrzebujemy: korzeń selera, dwa ziemniaki, koperek, szklankę słonecznika, jogurt naturalny, cytrynę, suszone oregano, sól i pieprz. Pokrojony w kostkę seler i ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Słonecznik prażymy i mielimy lub ubijamy w moździerzu. Warzywa przekładamy do miksera, dodajemy słonecznik, posiekany koperek i przyprawy. Miksujemy i mieszamy z jogurtem. Podajemy posypane ziarnami słonecznika.

Kotlety ze słonecznika

To ciekawe danie wymaga trochę pracy, ale efekt jest znakomity. Orzechowe w smaku kotleciki na pewno zasmakują każdemu. Składniki: trzy szklanki nasion słonecznika, cebula, czosnek, kilka marchewek, bułka tarta, suszony tymianek, oliwa, sól i pieprz. Marchew ścieramy na drobnej tarce, cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie i dodajemy do marchewki. Słonecznik mielimy, czosnek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie aż się zrumienią.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki