Dla zdrowia
Na Bliskim Wschodzie bywa często nazywana "ziarnami błogosławieństwa", zaś starożytni Egipcjanie mawiali, że leczy wszystko oprócz śmierci. Czarnuszka wzbogaci smak wielu potraw, ale przede wszystkim świetnie wpłynie na nasze zdrowie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Przyprawa o szerokim zastosowaniu
W smaku czarnych ziarenek niektórzy doszukują się aromatu kawy, inni – gałki muszkatołowej. Bez wątpienia nasiona czarnuszki mają charakter. Nic dziwnego, że przed wiekami na polskiej wsi z powodzeniem zastępowały drogie i trudno dostępne przyprawy korzenne, zwłaszcza pieprz. Także dzisiaj warto je wykorzystać w kuchni – znakomicie pasują do śniadaniowego twarożku czy pasty kanapkowej, ale również marynaty do mięsa (dobrze komponują się z miodem). Czarnuszkę można dodać do ogórków konserwowych, dzięki czemu na dłużej zachowają jędrność. Świetnie sprawdzi się też w domowym pieczywie.
Sposób na cukrzycę
To jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych na naszej planecie. Na cukrzycę cierpi niemal 3 miliony Polaków, ale co trzeci z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Co roku blisko 30 tys. osób umiera, przede wszystkim z powodu powikłań tej choroby. Jak się przed tym chronić? Wprowadzając do diety nasiona czarnuszki, która – jak wykazały badania naukowe – obniża tzw. stres oksydacyjny, usprawnia metabolizm glukozy i łagodzi osteopenię, jedną z komplikacji cukrzycy.
Działanie przeciwnowotworowe
Nasiona czarnuszki, a zwłaszcza tłoczony z nich olej, wykazują silne działanie antynowotworowe. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Egiptu, jeden ze składników aktywnych olejku eterycznego tej rośliny – tymochinon posiada zdolność hamowania rozwoju komórek rakowych w wątrobie. Natomiast eksperci z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Waszyngtonie zaprezentowali niedawno wyniki badań, z których wynika, że czarnuszka może skutecznie blokować rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu trzustki.
Pogromca wolnych rodników
Olejek eteryczny, którym niemal przesiąknięte są nasionka czarnuszki, wykazuje też imponując właściwości antyoksydacyjne. Skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które są współodpowiedzialne za pustoszenie naszego organizmu, przyspieszanie procesów jego starzenia, osłabianie odporności, sprzyjanie rozwojowi nowotworów, schorzeń układu krążenia, mózgu (m.in. choroby Alzheimera), jelit, nerek czy żołądka.
Remedium na stany zapalne…
Wspomniany już tymochinon, czyli związek chemiczny będący jednym ze składników olejku eterycznego zawartego w nasionach czarnuszki, to panaceum na wiele problemów zdrowotnych. Badania naukowe udowodniły, że wykazuje m.in. silne działanie przeciwzapalne, zabezpieczając zwłaszcza wątrobę, nerki oraz trzustkę.
…i wrzody
Objawiają się w różny sposób. Jedni skarżą się na pieczenie w żołądku, inni mają po jedzeniu mdłości czy wzdęcia. Często towarzyszy im dokuczliwy, tępy ból brzucha, który potrafi utrzymywać się przez wiele dni. Wrzody to bardzo uciążliwa dolegliwość. Skutecznym sposobem na jej złagodzenie jest spożywanie nasion czarnuszki, których składniki m.in. działają ochronnie na błonę śluzową żołądka.
Środek przeciwbólowy
Już starożytni mędrcy, w tym Hipokrates nieprzypadkowo zwany "ojcem medycyny", zalecali czarnuszkę jako skuteczny środek przeciw bólowi gardła czy mięśni. Współczesne badania potwierdziły, że roślina faktycznie potrafi łagodzić tego typu dolegliwości. Zaleca się ją również w przypadku bólów menstruacyjnych, z którymi zmaga się wiele kobiet.
Nasiona dla alergików
Walory czarnuszki na pewno docenią również alergicy i astmatycy. Zawarte w nasionach związki aktywne ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzenie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.