8 powodów, dla których warto używać w kuchni czarnuszki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Na Bliskim Wschodzie bywa często nazywana "ziarnami błogosławieństwa", zaś starożytni Egipcjanie mawiali, że leczy wszystko oprócz śmierci. Czarnuszka wzbogaci smak wielu potraw, ale przede wszystkim świetnie wpłynie na nasze zdrowie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Przyprawa o szerokim zastosowaniu

Obraz
© 123RF

W smaku czarnych ziarenek niektórzy doszukują się aromatu kawy, inni – gałki muszkatołowej. Bez wątpienia nasiona czarnuszki mają charakter. Nic dziwnego, że przed wiekami na polskiej wsi z powodzeniem zastępowały drogie i trudno dostępne przyprawy korzenne, zwłaszcza pieprz. Także dzisiaj warto je wykorzystać w kuchni – znakomicie pasują do śniadaniowego twarożku czy pasty kanapkowej, ale również marynaty do mięsa (dobrze komponują się z miodem). Czarnuszkę można dodać do ogórków konserwowych, dzięki czemu na dłużej zachowają jędrność. Świetnie sprawdzi się też w domowym pieczywie.

/ 9Sposób na cukrzycę

Obraz
© WP.PL

To jeden z najważniejszych problemów zdrowotnych na naszej planecie. Na cukrzycę cierpi niemal 3 miliony Polaków, ale co trzeci z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Co roku blisko 30 tys. osób umiera, przede wszystkim z powodu powikłań tej choroby. Jak się przed tym chronić? Wprowadzając do diety nasiona czarnuszki, która – jak wykazały badania naukowe – obniża tzw. stres oksydacyjny, usprawnia metabolizm glukozy i łagodzi osteopenię, jedną z komplikacji cukrzycy.

/ 9Działanie przeciwnowotworowe

Obraz
© iStock.com

Nasiona czarnuszki, a zwłaszcza tłoczony z nich olej, wykazują silne działanie antynowotworowe. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Egiptu, jeden ze składników aktywnych olejku eterycznego tej rośliny – tymochinon posiada zdolność hamowania rozwoju komórek rakowych w wątrobie. Natomiast eksperci z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Waszyngtonie zaprezentowali niedawno wyniki badań, z których wynika, że czarnuszka może skutecznie blokować rozrost komórek rakowych w przypadku nowotworu trzustki.

/ 9Pogromca wolnych rodników

Obraz
© 123RF

Olejek eteryczny, którym niemal przesiąknięte są nasionka czarnuszki, wykazuje też imponując właściwości antyoksydacyjne. Skutecznie neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które są współodpowiedzialne za pustoszenie naszego organizmu, przyspieszanie procesów jego starzenia, osłabianie odporności, sprzyjanie rozwojowi nowotworów, schorzeń układu krążenia, mózgu (m.in. choroby Alzheimera), jelit, nerek czy żołądka.

/ 9Remedium na stany zapalne…

Obraz
© 123RF

Wspomniany już tymochinon, czyli związek chemiczny będący jednym ze składników olejku eterycznego zawartego w nasionach czarnuszki, to panaceum na wiele problemów zdrowotnych. Badania naukowe udowodniły, że wykazuje m.in. silne działanie przeciwzapalne, zabezpieczając zwłaszcza wątrobę, nerki oraz trzustkę.

/ 9…i wrzody

Obraz
© 123RF

Objawiają się w różny sposób. Jedni skarżą się na pieczenie w żołądku, inni mają po jedzeniu mdłości czy wzdęcia. Często towarzyszy im dokuczliwy, tępy ból brzucha, który potrafi utrzymywać się przez wiele dni. Wrzody to bardzo uciążliwa dolegliwość. Skutecznym sposobem na jej złagodzenie jest spożywanie nasion czarnuszki, których składniki m.in. działają ochronnie na błonę śluzową żołądka.

/ 9Środek przeciwbólowy

Obraz
© 123RF

Już starożytni mędrcy, w tym Hipokrates nieprzypadkowo zwany "ojcem medycyny", zalecali czarnuszkę jako skuteczny środek przeciw bólowi gardła czy mięśni. Współczesne badania potwierdziły, że roślina faktycznie potrafi łagodzić tego typu dolegliwości. Zaleca się ją również w przypadku bólów menstruacyjnych, z którymi zmaga się wiele kobiet.

/ 9Nasiona dla alergików

Obraz
© Fotolia

Walory czarnuszki na pewno docenią również alergicy i astmatycy. Zawarte w nasionach związki aktywne ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny, a także rozszerzenie oskrzeli. Badania wykazały, że roślina jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego niż powszechnie stosowana cetyryzyna – lek, który może wywoływać różne efekty uboczne, np. nadmierną senność.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę