Słodka wigilia w stylu vintage. Przepis na świąteczne słodkości
Ozdobiona bombkami choinka, serdeczna atmosfera oraz… zapach wypieków. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a ich atmosfera przenika powoli także do kuchni. Podkreślmy ją przygotowując wypieki, które zachwycą wszystkich obecnych przy wigilijnym stole.
Bez ciasta nie ma Bożego Narodzenia
Przy tej tradycji świąteczna choinka jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Zwyczaj podawania wypieków na wigilijnym stole ma sięgającą setki lat tradycję, także w Polsce. Trudno się temu dziwić. Po skosztowaniu zupy grzybowej oraz karpia, możemy sobie przecież pozwolić na słodki przysmak, który ucieszy podniebienie. Potwierdzą to zwłaszcza dzieci, dla których pyszne ciasta są obok prezentów główną atrakcją świąt Bożego Narodzenia.
W tym roku nie może oczywiście być inaczej. Już teraz możemy zaplanować pieczenie kruchych świątecznych ciastek na wigilijny stół. Aby praca nad nimi była czystą przyjemnością, zaopatrzmy się zawczasu w niezawodny sprzęt kuchenny. Marka Vintage Cuisine tworzy urządzenia, które nie tylko ułatwią nam tworzenie niezapomnianych wypieków. Również ich design w stylu retro sprawi, że wrócimy wspomnieniami do czasów dzieciństwa, kiedy każda Gwiazdka była dla nas magiczną przygodą.
Przepis na kruche ciastka kokosowo-malinowe
Zacznijmy od składników. Aby wypiec porcję 20 ciastek, będziemy potrzebowali 130 g masła, 1/2 szklanki cukru lub cukru pudru, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Obliczanie proporcji poszczególnych składników i ich ilości ułatwi nam z pewnością waga kuchenna ze stalową misą. Urządzenie to zresztą nie raz jeszcze okaże się użyteczne, także po Świętach.
Gotowi do startu? Na początek kroimy masło w kostkę i ocieplamy w temperaturze pokojowej. Możemy od razu wyjąć jajko z lodówki i przygotować do wykorzystania. Teraz miksujemy wiórki kokosowe, najlepszy w tym celu będzie mikser planetarny. Następnie tym samym urządzeniem mieszamy mąkę ze wcześniej zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym.
Teraz odkładamy powstałą masę na bok. Korzystając z chwili przerwy, możemy poszukać pokrętłem naszego radia jakiegoś świątecznego przeboju. "Last Christmas" zespołu Wham! albo polskie kolędy – każdy znajdzie w eterze coś, co wprowadzi go w nastrój nadchodzących Świąt. Jeśli nie mamy ochoty na przeszukiwanie fal, możemy wykorzystać funkcję głośnika bluetooth.
Wracamy do masła, które zostawiliśmy jakiś czas temu na kuchennym blacie. W oddzielnej misce ubijamy je z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na puszystą masę. Robimy to przez ok. 7 minut. Po zmianie mieszadeł wyręczy nas z powodzeniem mikser planetarny! Potem dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie łączymy mieszankę z mąką oraz wiórkami i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Czas na kawkę lub herbatę i odcinek serialu w tle. Słysząc delikatne bulgotanie wody w czajniku, możemy się rozmarzyć na temat wypieków, których zapach niebawem wypełni kuchnię.
Po godzinie wracamy do pracy. Uzyskane ciasto dzielimy na 3 części. Pamiętajmy przy tym, by podczas pracy nad jedną częścią ciasta, pozostałe trzymać w lodówce! Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Musimy rozwałkować ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinamy kółka i układamy je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie powinniśmy otrzymać 40 takich kółek.
Cierpliwości, zbliżamy się już do końca! Teraz wycinamy z połowy kółeczek gwiazdkę. Tak wycięte gwiazdki kładziemy obok kółek na blaszce i też pieczemy, przez ok. 15 minut. Resztki ciasta łączymy i wycinamy ponownie ciasteczka. Działamy tak długo, aż nam się skończy ciasto w lodówce. Po upieczeniu całe ciasteczka smarujemy łyżeczką dżemu. Z kolei ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószamy przez sitko cukrem pudrem. Następnie kładziemy je na ciasteczku posmarowanym dżemem i dociskamy delikatnie.
Na koniec pozostaje nam życzyć sobie i innym domownikom smacznego. Pamiętajmy jednak, że tak pyszne ciastka mogą nie doczekać świąt. Zróbmy więc zapas składników na kolejne wypieki.
Partnerem artykułu jest Vershold