Śledź po japońsku
Śledź po japońsku sprawdzi się na wiele okazji. Możemy go podać zarówno na Boże Narodzenie, jak i na imprezie sylwestrowej, andrzejkowej czy na przyjęciu imieninowym. Przepis jest bardzo prosty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół.
- Na półmisku ułożyć pokrojone w plastry ogórki, na wierz jaja i przykryć je śledziem matiasem (przekrojonym na pół).
- W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z majonezem i woda z ogórków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać groszek osączony i ponownie dokładnie wymieszać.
- Jaja zalać sosem i odstawić do lodówki na 3 godz.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl